Επέκεινα χώρα, βιοποικιλότητα και αλληλοκατανόηση

0
32

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, οργανώθηκε από τον Νίκο Γιαννή, επικεφαλής της «Επέκεινα Χώρα», συνεπικουρούμενου και από την οργάνωση «Ευρωπαϊκή Έκφραση», της οποίας είναι πρόεδρος, συνάντηση στελεχών από τον χώρο των ΜΚΟ στη Βίτσα Ζαγορίου, με θέμα : Επέκεινα χώρα, βιοποικιλότητα και αλληλοκατανόηση.

Όπως ενημερώνει η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ «η Επέκεινα Χώρα, θεσμός που τώρα εκκολάπτεται, με στόχο την αναζήτηση, χωρίς προκαταλήψεις, πιο σφαιρικών απαντήσεων στα μεγάλα θέματα του κοινού μέλλοντος και στα σύγχρονα προβλήματα της άναρχης ανάπτυξης εις βάρος της αειφορίας της φύσης και της κοινωνίας των ανθρώπων αλλά και των αδιεξόδων της ώριμης κοινωνίας, διοργάνωσε, για δεύτερη φορά φέτος το καλοκαίρι, τη Διάβαση του Βίκου.

Μια μεγάλη ομάδα διαφορετικών μεταξύ τους, ανήσυχων, δημιουργικών και καθημερινών ανθρώπων, διάβηκαν το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου (βάθος 900μ, πλάτος 1.100).

Η χαράδρα του Βίκου στη βόρεια Πίνδο, όπως άλλωστε όλος ο ορεινός όγκος της ξεχασμένης Ηπείρου, είναι ένας ζωντανός τόπος βιοποικιλότητας. Εδώ η ποικιλία των ειδών και η μελωδία των πουλιών, είναι ζώσα εξελισσόμενη πραγματικότητα, παράδειγμα για την κοινωνία των ανθρώπων.

Επέκεινα Χώρα δεν είναι αναζήτηση της ουτοπίας. Το επέκεινα δεν είναι το φανταστικό ή το άπιαστο. Είναι αυτό που υπάρχει πίσω από το βουνό μπροστά μας. Το βουνό, που εμείς δημιουργούμε με τις άστοχες πράξεις μας και εις βάρος της φύσης, εις βάρος του εαυτού μας και εις βάρος της κοινωνίας των ανθρώπων.

Αλλά και το βουνό, η κατάκτηση του οποίου, συνίσταται από την υπέρβαση του ατομικού συμφέροντος, από την υπέρβαση της καθιστικής και τεχνητής ζωής της πόλης και τέλος από την υπέρβαση εκείνων των δομών της επίσημης συνύπαρξης, που αναπαράγουν τη βία, τη σύγκρουση την κυριαρχία.

Που είναι αυτό το βουνό; Είναι στο Ζαγόρι, τη χώρα πέρα από τα βουνά, χώρα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, ισορροπίας και υγείας, εκεί που ευδοκίμησε ένας ξεχωριστός πολιτισμός, χώρα όπου άνθησε το κοινόν του Ζαγορίου. Εδώ βρίσκεται η επέκεινα χώρα, στην Ελλάδα, τόπο ευλογημένο, μοναδικό στον κόσμο, με φως, χρώματα και κλίμα, αστείρευτη πηγή αισιοδοξίας, έμπνευσης και αυτοϋπέρβασης.

Στο πλαίσιο λοιπόν των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας, πραγματοποιήθηκαν και ομιλίες στελεχών από τον χώρο των ΜΚΟ, συγκεκριμένα  μίλησαν κατά σειρά, με θέμα: Προβληματισμοί, « Βιοποικιλότητα και αλληλοκατανόηση» οι  εξής:

Μιχάλης Μοδινός, συγγραφέας – περιβαλλοντολόγος
Χαρίλαος Χάρακας, μέλος ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.
Νικόλας Ραϊσης, μέλος Δ.Σ. ΑΡΧΕΛΩΝ
Peter Heilmann, επικεφαλής EUROCHARITY
Μαρία Μήλα, μέλος ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, και πρώην εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ στο πρόγραμμα της Κυπαρισσίας.

Ο Νικόλας Ραϊσης, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου μας, στην ομιλία του, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της σχέσης της βιοποικιλότητας και της αλληλοκατανόησης, ανέπτυξε τις δράσεις του προγράμματος της Περιβαλλοντικής Αγωγής του Συλλόγου μας. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης το μέλος του ΔΣ Βιβή Ραϊση και τα μέλη του συλλόγου μας, Χρυσάνθη Οτζάκογλου και Γιώργος Λιγνός ( επίσης Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Έκφρασης).

ARCHELON

 

Σχόλια