Καύσιμα: «η εγχώρια αγορά άρχισε να σταθεροποιείται»

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε για το δεύτερο τρίμηνο η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, παρουσιάστηκε σημαντική επιβράδυνση της μείωσης της κατανάλωσης στην αγορά καυσίμων, όπως αναφέρει δημοσίευμα του energypress.gr.

Πιο συγκεκριμένα σημειώθηκε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα του εξαμήνου, ειπώθηκε ότι «Υπάρχουν θετικά σημάδια σε ότι αφορά τους όγκους της κατανάλωσης, στοιχείο που χρήζει παρακολούθησης στους επόμενους μήνες για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων».

«Προς το τέλος του δευτέρου τριμήνου είδαμε σταδιακή βελτίωση της εγχώριας αγοράς και μεγάλη μείωση στο ρυθμό μείωσης της κατανάλωσης. Η εγχώρια αγορά άρχισε να σταθεροποιείται, φαίνεται ότι έχουμε πλησιάσει στα χαμηλότερα επίπεδα και επομένως κάποια στιγμή θα αρχίσει να βελτιώνεται» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Κωστόπουλος.

Ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνθηκε και σε επίπεδο λιανικής και ανακτήθηκαν οι χαμένοι όγκοι του 2010, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ για τις δύο εταιρείες του ομίλου (ΕΚΟ, ΒΡ), που διαθέτουν μερίδιο στην αγορά περίπου το 30%.

Πιο συγκεκριμένα, στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 είχαν πουληθεί 484.000 μετρικοί τόνοι, και φέτος στο ίδιο διάστημα διακινήθηκαν επίσης 485.000 μετρικοί τόνοι.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επισήμανση για τον εξορθολογισμό του δικτύου πρατηρίων των δύο εταιρειών.

Ο αριθμός των πρατηρίων της ΕΚΟ και της BP έχει μειωθεί στα 2.128, έναντι 2.155 στο πρώτο τρίμηνο του 2011 και 2.316 πρατηρίων στις αρχές του 2010.

Η διοίκηση των Ελ.Πε. δεν θέλησε να ανακοινώσει συγκεκριμένο αριθμό-στόχο για τον εξορθολογισμό του δικτύου της, τόνισε ωστόσο ότι η ελληνική αγορά έχει περισσότερα πρατήρια από όσα αντέχει.

 

econews

Σχόλια