Ιωάννινα: το έργο αποχέτευσης της παραλίμνιας περιοχής δημοπρατείται για τρίτη φορά

0
56

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Προ των πυλών είναι ο νέος διαγωνισμός, τρίτος στη σειρά, για το μεγάλο έργο αποχέτευσης της παραλίμνιας περιοχής και όχι μόνο, αφού η ΔΕΥΑΙ επέλεξε να μην προχωρήσει στην ανάθεση στον μειοδότη του διαγωνισμού που έγινε την άνοιξη, λόγω ασύμφορης έκπτωσης που προσφέρθηκε.

Η διοίκηση της Επιχείρησης ενήργησε, πρόσφατα πέρασε από το αρμόδιο Τεχνικό Συμβούλιο, ώστε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα στον τρίτο, προκειμένου να ανατεθεί κάποια στιγμή το έργο που θεωρείται απαραίτητο και επείγει.

Με το έργο αυτό η ΔΕΥΑΙ επιχειρεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα με τα λύματα που καταλήγουν στην Παμβώτιδα από το αντλιοστάσιο στο Πάρκο Κατσάρη το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί τον όγκο λυμάτων που συλλέγεται εκεί από πολλές περιοχές.

Η δημοπράτηση του έργου που είναι ενταγμένο με προϋπολογισμό 9,7 εκ. ευρώ, στο ΠΕΠ Ηπείρου (ΕΣΠΑ) είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ για τις 28 Δεκεμβρίου, όμως δεν έγινε η καλύτερη προετοιμασία και δεν υπήρξε ανταπόκριση εργοληπτικών εταιρειών με αποτέλεσμα να αποβεί άγονος ο διαγωνισμός.

Η νέα δημοτική αρχή και διοίκηση της ΔΕΥΑΙ έθεσαν ως προτεραιότητα αυτό το έργο και γιατί τα «κρούσματα» στην παραλίμνια περιοχή αυξάνονταν (η εισροή ομβρίων στο δίκτυο και οι βλάβες στο αντλιοστάσιο η αιτία) και κατέληγαν λύματα στη λίμνη.

Η επαναδημοπράτηση έγινε στα τέλη Απριλίου, υπήρξε ενδιαφέρον από εργολήπτες, δεν «χτυπήθηκε» όμως το έργο και η έκπτωση που δόθηκε από τον πρώτο μειοδότη ήταν πολύ μικρή και ασύμφορη για τη ΔΕΥΑΙ η οποία συμμετέχει με ιδίους πόρους στη χρηματοδότηση.

Η ανάδειξη προσωρινού μειοδότη δεν έγινε και η ΔΕΥΑΙ κινήθηκε για την ακύρωση του διαγωνισμού όλους αυτούς τους μήνες.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες η νέα δημοπράτηση θα είναι σε λίγο γεγονός, αφού το αρμόδιο Τεχνικό Συμβούλιο έδωσε την έγκριση του.

Απομένει η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για να αποκτήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ανάδοχο το έργο πριν εκπνεύσει το 2011.

Πρόκειται για έργο ΕΣΠΑ και οι καθυστερήσεις δεν είναι ότι καλύτερο…

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο εκσυγχρονισμού του αποχετευτικού δικτύου της παραλίμνιας ζώνης, το οποίο επαναδημοπρατείται έχει προϋπολογισμό 9,7 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ηπείρου στο ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει:

-Την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στην Βρυσούλα, τον Βοτανικό και τον Λασπότοπο.

-Την ολοκλήρωση αποχετευτικού στην Κενάν Μεσαρέ.

-Την ανακατασκευή των αντλιοστασίων της παραλίμνιας ζώνης και του αγωγού στην οδό Μητροπόλεως.

-Ανακατασκευή αντλιοστασίου στην πλατεία Μαβίλη και αγωγού στην οδό Πατριάρχου Ευαγγελίδη. Το έργο αυτό θα δώσει την δυνατότητα να τεθεί σε λειτουργία όλο το αποχετευτικό δίκτυο στην περιοχή του ΙΚΑ.

Το πρόβλημα στην παραλίμνια περιοχή

Πλην των εκκρεμοτήτων που θα λήξουν σε περιοχές του δήμου που δεν έχουν πλήρες αποχετευτικό ακαθάρτων με το έργο θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα στην παραλίμνια περιοχή που εν πολλοίς   οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι οι κάθετοι αγωγοί ακαθάρτων καταλήγουν στον κεντρικό, παράλληλο με τη λίμνη, από την περιοχή Βογιάνου μέχρι το πάρκο Κατσάρη όπου και το αντλιοστάσιο που τα διοχετεύει προς τον βιολογικό.

Λύση δεν έδωσε το νέο αντλιοστάσιο στην περιοχή Βογιάνου και ο όγκος των λυμάτων, όταν πέφτουν και όμβρια από παράνομες  συνδέσεις κατοικιών, δεν είναι δυνατόν να τον διαχειριστεί το αντλιοστάσιο στο πάρκο Κατσάρη.

Αυτό πολλές φορές στο παρελθόν είχε ως αποτέλεσμα ο αγωγός υπερχείλισης που καταλήγει στη λίμνη, να διοχετεύει λύματα σε αυτή…

Με το νέο έργο θα γίνει κατανομή του όγκου των λυμάτων από το αντλιοστάσιο στη Βογιάνου και προς τον άλλο κεντρικό αγωγό που είναι παράλληλος(διέρχεται από την οδό Ανεξαρτησίας)  με τον παραλίμνιο, έτσι ώστε να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του δεύτερου και η διαφυγή λυμάτων στη λίμνη και το σύστημα να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα.

 

Πηγή Νέοι Αγώνες Ηπείρου

 

econews

 

Σχόλια