Γεωθερμία: «σημαντικά οφέλη για την οικονομία» λέει η ΝΔ

0
7
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε κοινή δήλωση προέβησαν οι υπεύθυνοι τομέων Ενέργειας και Περιφερειακής Πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης και Κωστής Μουσουρούλης με αφορμή την κατακύρωση των αποτελεσμάτων των δημοσίων διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών εκμίσθωσης του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε τέσσερις περιοχές της χώρας μας.

Η δύο βουλευτές εμφανίζονται θετικοί μπροστά στο ενδεχόμενο προώθησης της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας στη χώρα μας και καλούν την κυβέρνηση να προσχωρήσει σε ορθό και έγκαιρο θεσμικό και επιχειρησιακό σχεδιασμός για την προσέλκυση επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αναλυτικά, οι δύο βουλευτές δήλωσαν τα εξής:

«Η κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας για την έρευνα γεωθερμικών πεδίων στο Δέλτα του Έβρου, στο Δέλτα του Νέστου, στη Σαμοθράκη και στη Νότια Χίο ολοκληρώνει το πρώτο τμήμα της πρωτοβουλίας που ξεκινήσαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας.

Το 2009 με την τροποποίηση (Ν. 3734/2009) του σχετικού νόμου (Ν. 3175/2003), την έκδοση όλων των Υπουργικών Αποφάσεων και την βελτίωση των διαδικασιών, μετά την ενεργοποίηση του νόμου το 2004, δώσαμε πραγματική ώθηση στον τομέα της Γεωθερμίας. Η αξιοποίηση ενός από τους πλέον σημαντικούς πόρους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθίσταται  πλέον πραγματικότητα για τη χώρα μας.

Οι επενδύσεις στη γεωθερμία και ευρύτερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν σημαντικό κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος. Πραγματοποιούνται στην πολύπαθη ελληνική περιφέρεια, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, προσφέρουν φθηνότερα ενεργειακά προϊόντα και μπορούν να μειώνουν το κόστος για πολλούς άλλους τομείς πχ. αγροτικός, τουριστικός, μεταποίηση. Μειώνουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση από εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Συμβάλλουν στην εθνική οικονομία.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι ο ορθός και έγκαιρος θεσμικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός για την προσέλκυση επενδύσεων σε καίριους τομείς, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει συντεταγμένα η χώρα μας για την έξοδο από την κρίση. Οι πειραματισμοί, οι παλινωδίες και προχειρότητα δεν έχουν καμία θέση στην ενέργεια και στην περιφερειακή ανάπτυξη».

Σχόλια