Αυθαίρετα: τις αλλαγές στο νομοσχέδιο παρουσίασε ο Παπακωνσταντίνου

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τις αλλαγές του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Οι σημαντικότερες αλλαγές περιλαμβάνουν την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης από ιδιοκτήτη και μηχανικό, που θα βεβαιώνει ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεσθεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας, τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος του κτηρίου για τη διεκπεραίωση των μεταβιβάσεων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ οι αλλαγές περιλαμβάνουν:

Η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει για αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου (28.7.2011) και όχι, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, για αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μέχρι 28.4.2010.

Παράλληλα, θεσπίζεται τριακονταετής περίοδος ως χρόνος αναστολής των κυρώσεων για τα αυθαίρετα είτε είναι εντός είτε εκτός σχεδίου.

Επίσης προκειμένου να αποτραπούν προβλήματα με το ΣτΕ απαλείφεται η διάταξη που προέβλεπε αναστολή των κυρώσεων για 20 χρόνια για τα εντός σχεδίου αυθαίρετα και για 40 χρόνια για τα εκτός σχεδίου. Στη θέση της προστίθεται νέα διάταξη που ορίζει ότι μέσα σε 20 χρόνια από την έναρξη του νέου νόμου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός και ο Χωροταξικός Σχεδιασμός από τους Δήμους στους οποίους θα δηλώνονται οι αυθαίρετες κατασκευές. Για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα όμως αν ο πολεοδομικός σχεδιασμός, και μετά τα 30 έτη, δεν τα λαμβάνει υπόψη του, τότε τα αυθαίρετα θα διατηρούνται αν ο ιδιοκτήτης έχει αποκτήσει όμορο οικόπεδο ή τμήμα όμορου οικοπέδου για τη συμπλήρωση αρτιότητας διαφορετικά θα πρέπει να ξαναπληρώσει πρόστιμο.

Tα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν προ του 1955 και όσα έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση ή έχουν νομιμοποιηθεί με παλαιότερες ρυθμίσεις είναι μεταβιβάσιμα.

Για τα αυθαίρετα που δεν είναι πρώτη κατοικία το πρόστιμο θα είναι υψηλότερο, αν έχουν γίνει σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης (πχ. Μύκονος) και θα είναι χαμηλότερο αν έχει γίνει σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης.

Ποσοστό έως 15% των προστίμων πάει στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς στη συνέχεια να επιβαρύνονται οι ιδιόκτητες πρόσθετα για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές που κανονικά θα βάρυναν την ανέγερση της αυθαίρετης κατασκευής.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι οι νέες βελτιώσεις γίνονται προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με το ΣτΕ, δεν απέκλεισε και νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο στην περίπτωση που η χρησιμότητα τους καταδειχθεί από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει, ενώ εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι οι ιδιοκτήτες θα αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις και θα ζητήσουν την υπαγωγή τους σε αυτές.

econews

Σχόλια