Αυθαίρετα: "ναι" σε νομοσχέδιο και κατεδαφίσεις λέει ο Κ. Μητσοτάκης

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που παρουσίασε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέφρασε ο υπεύθυνος Τομέα Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε ότι η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει εκτός από την οικονομική τακτοποίηση και σε κατεδαφίσεις προκειμένου να αποκαταστήσει την ευνομία.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής:

«Όταν η Νέα Δημοκρατία έκανε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αυθαιρέτων, η Κυβέρνηση αρνιόταν κατηγορηματικά οποιαδήποτε ρύθμιση.

Χαιρόμαστε που, έστω με καθυστέρηση, η Κυβέρνηση αλλάζει στάση και αναγνωρίζει την ανάγκη επίλυσης ενός υπαρκτού προβλήματος. Την καλωσορίζουμε στη σφαίρα της κοινής λογικής», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Αθηνών κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ΝΔ ανέφερε ότι «μια αποτελεσματική και πρακτικά εφαρμόσιμη ρύθμιση για τα αυθαίρετα οφείλει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: να είναι επιλεκτική και όχι οριζόντια εξαιρώντας όσα αυθαίρετα έχουν κτιστεί σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (δάση, παραλίες, βιοτόπους κ.λπ.), να λαμβάνει υπόψιν της την δημοσιονομική πραγματικότητα, αλλά και τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των πολιτών, να αποκαθιστά κατά το δυνατόν την κοινωνική δικαιοσύνη, να εξασφαλίζει ότι το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον με την πλήρη αεροφωτογράφιση όλης της επικράτειας και, τέλος, να είναι συμβατή με το Σύνταγμα και τη Νομολογία του ΣτΕ».

Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να αυξηθεί η χρονική διάρκεια της ρύθμισης στα 40 χρόνια (από τα 30 που προβλέπει το νομοσχέδιο) προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες. Παράλληλα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των πόρων του Πράσινου Ταμείου, καθώς δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ για έργα καθώς και για την αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων. «Χωρίς κατεδαφίσεις αυθαιρέτων δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικά η πολυπόθητη κόκκινη γραμμή, γι΄ αυτό πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις ξεκινώντας από προκλητικές περιπτώσεις αυθαίρετων», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «είναι θετικό που η Κυβέρνηση υιοθετεί μια πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και φέρνει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή στο οποίο ενσωμάτωσε πολλές από τις παρατηρήσεις του κόμματός μας. Η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης είναι ένα ζήτημα στο οποίο μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Προσωπικά δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως ο κ. Λοβέρδος ο οποίος παραδέχτηκε ότι ως Αντιπολίτευση το κόμμα του ακολουθούσε την τακτική του “όχι” σε όλα».

econews

Σχόλια