Αμερικανικά καβούρια στο Δέλτα Αξιού

0
139

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Γαλάζια καβούρια έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια τις εκβολές του δέλτα του Αξιού.

Τα γαλάζια καβούρια ζουν κυρίως στις ακτές των ΗΠΑ και του Καναδά, ωστόσο πριν μισό αιώνα Ιταλοί αλιείς τα μετέφεραν στη Μεσόγειο και άρχισαν να εξαπλώνονται.

«Επειδή το συγκεκριμένο καβούρι έχει πολλή σάρκα και είναι εύγεστο, το απολαμβάνουν ιδιαίτερα οι Αμερικανοί, οι οποίοι το θεωρούν αντίστοιχο του αστακού», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θανάσης Κούκουρας.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, το γαλάζιο καβούρι εντοπίστηκε περίπου στις αρχές της δεκαετίας του΄60 στις εκβολές ποταμών, όπου ευδοκιμεί καθώς εκεί βρίσκει τροφή, ενώ η αλατότητα είναι χαμηλή.

Τα γαλάζια καβούρια δημιουργούν προβλήματα στις μυδοκαλλιέργειες στην περιοχή και διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία του κόλπου αφού αυξάνονται ταχύτατα, τρώγοντας πολλά ψαράκια, ακόμα και ψόφια.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για την αλίευσή τους χρησιμοποιούνται ως δόλωμα κομματάκια κοτόπουλο.

Σημειώνεται ότι πρόταση για χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας για παρακολούθηση της βιολογίας του γαλάζιου καβουριού, έχουν καταθέσει το τμήμα αλιείας της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) και το ΤΕΙ Ιχθυολογίας.

econews

Σχόλια