Ηράκλειο: αίτημα για τη στελέχωση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

0
14

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη στελέχωση με το απαιτούμενο προσωπικό προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία του και την προσφορά του το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) στο χωριό Κεφαλάς του δήμου Αποκορώνου, ζητά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.

Αναλυτικά η επιστολή του Περιφερειάρχη Κρήτης

«Κα Υπουργέ,
το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Βάμου, το οποίο βρίσκεται στον Κεφαλά του Δήμου Αποκορώνου, είναι το μοναδικό Κ.Π.Ε. στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Το επόμενο πλησιέστερο Κ.Π.Ε. βρίσκεται στα Ανώγεια της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, και απέχει από την πόλη των Χανίων περισσότερο από 150 χλμ. Είναι ένα σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο Κ.Π.Ε. Περιφερειακού Τύπου, που χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την έναρξη της λειτουργίας του, το έτος 2003, μέχρι σήμερα υπήρξε πλήρως δραστηριοποιημένο και συνεπές στους στόχους του, υλοποιώντας πλήθος προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές, καθώς και σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων και συναντήσεων για εκπαιδευτικούς, με παράλληλη βιωματική προσέγγιση των θεμάτων.

Επιπροσθέτως, συνεργάζεται με τους υπεύθυνους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και στηρίζει τα αντίστοιχα προγράμματα των σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Δραστηριοποιείται στο συντονισμό θεματικών δικτύων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, συμμετέχει στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συνεργάζεται με Πανεπιστήμια και άλλα Εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού για ανταλλαγή πληροφοριών και εκπαιδευτικού υλικού, για διάθεση επιστημονικού προσωπικού, στήριξη προγραμμάτων, διοργάνωση σεμιναρίων κ.ά.

Πέραν όλων αυτών, το Κ.Π.Ε. Βάμου έχει πλήρως ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία, υποστηρίζοντάς την πολλαπλά και αναπτύσσοντας συνεργασία με τοπικούς φορείς σε πολλά θέματα.

Για τους παραπάνω λόγους, και επειδή η ενημέρωση των πολιτών της Κρήτης σε ζητήματα περιβάλλοντος κρίνεται πολύ σημαντική, αλλά και για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης, το Κ.Π.Ε. Βάμου δεν πρέπει να καταργηθεί. Αντιθέτως, είναι ανάγκη να συνεχίσει να λειτουργεί στελεχωμένο από το απαιτούμενο προσωπικό, αφού ο δραστικός περιορισμός των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών κατά το σχολικό έτος 2010-2011 σαφώς επηρέασε την εύρυθμη λειτουργία του.
Με την πεποίθηση, γνωρίζοντας και την ευαισθησία σας σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ότι θα επιληφθείτε προσωπικά το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Βάμου, αναμένουμε τις ενέργειές σας».

econews

Σχόλια