«Απαξιώνει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η κυβέρνηση» λέει ο Στ. Καλαφάτης

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Για καθυστερήσεις και αστοχίες κατηγόρησε την κυβέρνηση ο υπεύθυνος τομέα Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίαςταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με την πολιτική που ακολουθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο Σταύρος Καλαφάτης προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Πιστός στο δρόμο του «ενεργειακού λαϊκισμού» που χάραξε η κυβέρνησή του, ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να προστατευτεί και πάλι από την ίδια την αναποτελεσματική πολιτική του, στο καταφύγιο της πράσινης ενέργειας. Με τη σημερινή του επίσκεψη στο ΚΑΠΕ, το μόνο που κατάφερε ήταν να επικυρώσει και να θυμίσει την πλήρη άπνοια που κυριαρχεί στο χώρο των ΑΠΕ. Γιατί η πραγματικότητα μιλά από μόνη της :

1. Οι επιδόσεις των τελευταίων 2 ετών, της περιόδου 2009-2011, της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπολείπονται κατά πολύ σε σχέση με την τριετία 2006-2009, της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον θεωρείται ανέφικτο να επιτευχθούν οι στόχοι διείσδυσης των ΑΠΕ για τα ορόσημα του 2014 και 2020.
2. Οι επενδυτές αιολικών πάρκων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις αναδασωτέες εκτάσεις, τις περιοχές προστασίας της φύσης, τα παλαιά σχέδια χρήσης γης και κυρίως τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.
3. Σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά, είναι γνωστές οι έντονες ενστάσεις για το κόστος διασύνδεσης, ιδιαίτερα στις οικιακές εγκαταστάσεις, το οποίο είναι πολλαπλάσιο από το αντίστοιχο που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σοβαρό ζήτημα επιπρόσθετα προκύπτει για την τήρηση σειράς προτεραιότητας των αιτήσεων.
4. Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σημειώνονται σε επεξεργασμένα και έτοιμα προς υλοποίηση προγράμματα που παραδόθηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως το ταλαιπωρημένο «εξοικονομώ κατ’ οίκον» και το «εξοικονομώ για τους ΟΤΑ» που φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.
5. Σοβαρές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεν επιτρέπουν την ταχεία διείσδυση των μικρών υδροηλεκτρικών.

Οι ΑΠΕ αναμφισβήτητα είναι η διέξοδος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προσέγγιση της ενεργειακής επάρκειας και την ταυτόχρονη μείωση εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα ή ενέργεια.

Για το λόγο αυτό η πρακτική της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού να τις αξιοποιεί μόνο σε επίπεδο εντυπωσιασμού οδηγεί στην απαξίωση ενός εκ των πιο σημαντικών εργαλείων στο χώρο της πράσινης ανάπτυξης».

econews

Σχόλια