Φωτοβολταϊκά – Helios: επένδυση 20 δισ. ευρώ για ισχύ 10 GW

0
3
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του σχεδίου Helios που προβλέπει την εκμετάλλευση του ηλιακού δυναμικού της χώρας μας από γερμανικές εταιρείες και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Ευρώπη.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 10 GWκαι δημιουργία 30 έως 60 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίες.

Όπως αναφέρεται στην «Καθημερινή», η επενδυτική δραστηριότητα θα διευκολυνθεί καθώς θα διατεθούν 200.000 στρέμματα δημόσιας γης, χωρίς οι Γερμανοί να κινδυνεύουν από τη “μέγκενη” της ελληνικής γραφειοκρατίας όπως οι συμπατριώτες μας επενδυτές.

Η δρομολόγηση του σχεδίου Helios έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για δυνατότητα εκμετάλλευσης του ηλιακού δυναμικού της χώρας μας ως μέσο εξόδου από την κρίση και της επίσκεψης του υφυπουργού Οικονομίας Στέφαν Κάπφερερ που μίλησε για “επενδυτική επίθεση”. Αναμένεται δε στις αρχές Οκτωβρίου ο υπουργός Oικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Pέσλερ, συνοδευόμενος από 100 επιχειρηματίες.

Τη χρηματοδότηση του έργου θα αναλάβει σε μεγάλο βαθμό (12-14 δισ. ευρώ) η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με εγγυήσεις από τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα (KfW).

Όπως αναφέρουν αναλυτές το γερμανικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό ήλιο ενεργοποίησαν οι εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική και το “πάγωμα” του σχεδίου Desertec που προέβλεπε τη μετατροπή της ερήμου Σαχάρας σε αχανές φωτοβολταϊκό πάρκο που θα τροφοδοτεί ενεργειακά την Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων που θα διασχίζουν τη Μεσόγειο.

econews

Σχόλια