Φωτοβολταϊκά: κινεζική στήριξη στις ΗΠΑ – Οι παγκόσμιες τάσεις

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι αμερικανικές εξαγωγές προϊόντων φωτοβολταϊκής τεχνολογίας αυξήθηκαν κατά 83% το 2010 στα 5,63 δισ. δολάρια κυρίως χάρη στην ενίσχυση της παραγωγής εξοπλισμού και πρώτων υλών στην Κίνα.

Οι παραγωγοί προϊόντων σιλικόνης εξήγαγαν βασικές ύλες κατασκευής ηλιακών κυψελών αξίας 2,52 δισ. δολαρίων, ενώ οι εξαγωγές κεφαλαιουχικού εξοπλισμού ανήλθαν σε 1,4 δισ. δολάρια.

Η Κίνα αναδεικνύεται σε στυλοβάτη της αμερικανικής ηλιακής βιομηχανίας τη στιγμή που οι προβλέψεις κάνουν λόγο για περιορισμό των δαπανών ηλιακού εξοπλισμού κατά 60% ως το 2012.

Ειδικότερα, έρευνα της Solarbuzz εκτιμά πως οι δαπάνες εξοπλισμού για κρυσταλλικό πυρίτιο και προϊόντα λεπτού υμενίου θα υποχωρήσουν 47% στα 7,6 δισ. δολ. το 2012 από τα 14,2 δισ. δολ. το 2011, εξαιτίας της υπερπροσφοράς που καταγράφεται στην αγορά ηλιακών συλλεκτών.

Η αγορά αναμένεται να ισορροπήσει μεταξύ 2012 και 2014, ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες του κλάδου εκτιμάται πως θα συγκεντρώσουν ως το 70% της παγκόσμιας παραγωγής εις βάρος των μικρότερων εταιρειών που αναμένεται να συρρικνωθούν.

Την εξαφάνιση των “μικρών” από τον τομέα των φωτοβολταϊκών επιταχύνουν και οι περικοπές των κρατικών επιδοτήσεων σε κορυφαίες αγορές, όπως αυτές της Ιταλίας και της Γερμανίας, με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών των ηλιακών πάνελ κατά 20% το 2011.

econews

Σχόλια