Χανιά: δράσεις για την προστασία του ποταμού Μορώνη

0
23

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης για την προστασία του υδροβιότοπου του ποταμού Μορώνη στη Σούδα, ανακοίνωσε το απόγευμα ο αντιδήμαρχος Χανίων Νίκος Ξυνίδης, κατά τη διάρκεια εθελοντικού καθαρισμού της όχθης του ποταμού.

Όπως δήλωσε ο κ. Ξυνίδης, «η ανάγκη αποκατάστασης και προστασίας του υγρότοπου στην εκβολή του ποταμού Μορώνη, που αποτελεί φυσικό στολίδι της Κρήτης και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια άγριας ζωής στην Ελλάδα, αποτελεί κοινή διαπίστωση».

Επιπλέον τόνισε ότι «δόθηκε το πράσινο φως από τις υπηρεσίες της περιφέρειας για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου, μετά και τη σχετική αδειοδότηση από την Υπηρεσία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας goodnet.gr, ο κ. Ξυνίδης αναφέρθηκε επίσης στο χρονοδιάγραμμα αλλά και το είδος των παρεμβάσεων, που όπως τόνισε θα προχωρήσουν άμεσα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η μελέτη προβλέπει απομάκρυνση μπαζών, επιχωματώσεων και απορριμμάτων, που είχαν εναποτεθεί τα τελευταία χρόνια στην έκταση ανατολικά της γέφυρας του χειμαροπόταμου Μορώνη, οικολογική αποκατάσταση των περιοχών, περίφραξη, δημιουργία μονοπατιών παρατήρησης της φύσης στον υγρότοπο και ανέγερση τριών ξύλινων παρατηρητηρίων.

Σε ό,τι αφορά την οικολογική αποκατάσταση, στις παράκτιες περιοχές ανατολικά της εκβολής οι δράσεις θα έχουν στόχο τη δημιουργία αλμυρόβαλτων, συνολικής έκτασης 10 στρεμμάτων, ενώ θα γίνει απομάκρυνση των αδρανών.

Για την αποτελεσματική προστασία των σημαντικότερων περιοχών του υγρότοπου, προτείνεται η περίφραξή τους τόσο από την ξηρά όσο και από τη θάλασσα. Εσωτερικά των συρματοπλεγμάτων θα δημιουργηθούν φυτοφράχτες με πυκνή φύτευση ιθαγενών αλμυρικιών, δημιουργώντας καταλληλότερες συνθήκες για την ορνιθοπανίδα.

Παράλληλα, με τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία εκτελούνται, επιτυγχάνονται ο ενιαίος και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός, και η συνολική περιβαλλοντική διαχείριση του παράκτιου περιβάλλοντος του Μορώνη.

econews

Σχόλια