Φωτοβολταϊκά – Ενέργεια: γερμανικό επενδυτικό σχέδιο Helios στα σκαριά

0
2
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Σε στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας σε ενέργεια και υποδομές στρατηγικής σημασίας εξελίσσεται η Γερμανία, όπως άφησαν να διαφανεί οι δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Γερμανού υφυπουργού Στέφαν Κάπφερερ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του reporter.gr εξετάζεται η δρομολόγηση του σχεδίου Helios το οποίο προβλέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα και την εξαγωγή της στην Ευρώπη.Του σχεδίου θα ηγηθούν γερμανικές εταιρείες που θα παράσχουν εξοπλισμό, επενδυτικά κεφάλαια και εγγυήσεις και φυσικά τεχνογνωσία.

Στη χρηματοδότηση του σχεδίου Helios αναμένεται να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ θα παράσχει εγγυήσεις η γερμανική  KFW.

Για την παράκαμψη γραφειοκρατικών και άλλων “ελληνικής φύσεως” εμποδίων οι Γερμανοί κατέθεσαν πρόταση για δημιουργία «ειδικών επενδυτικών ζωνών».

Πρόκειται για “ειδικές περιοχές”, όπου κυρίως ξένες επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν διαφορετικό φορολογικό και εργασιακό καθεστώς και υψηλά επενδυτικά κίνητρα από τις υπόλοιπες εντός της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό το πρόσχημα της ανάγκης στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης.

Προπομπός των πρόσφατων εξελίξεων ήταν οι δηλώσεις Σόιμπλε τον Ιούνιο όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει πως  «η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας από τη Γερμανία και θα μπορούσε να εξάγει σε μας ρεύμα. Η ελληνική οικονομία θα είχε έτσι ένα ανταγωνιστικό εξαγωγικό προϊόν και μάλιστα περιζήτητο».

Σχόλια