Κύπρος-ΑΟΖ: ισραηλινή συμμετοχή και υποστήριξη στην έρευνα υδρογονανθράκων

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συμφώνησαν σε όλα η ισραηλινή εταιρεία Delek με την αμερικανική Noble για συμμετοχή στις εξορύξεις που θα γίνουν στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Delek ανακοίνωσε πως υπέγραψε σχετική συμφωνία με τη Noble Cyprus, αλλά και την Avner Oil and Gas Ltd σχετικά με ερευνητικές δραστηριότητες στο οικόπεδο 12. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να αποφασίσει αν θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Delek και της Avner στις έρευνες μέχρι την 1η Αυγούστου 2013.

Με τη συμφωνία, Delek και Avner θα αναλάβουν το 15% των εξόδων που θα κάνει η Noble για ερευνητικές εργασίες συμπεριλαμβανομένων εξορύξεων, αξιολογήσεων, ανάπτυξης ακόμα και παραγωγής.

Παράλληλα, μέχρι την 1η Αυγούστου 2013, η Delek Drilling Management και η Avner Oil and Gas θα δικαιούνται να μεταφέρουν τα δικαιώματα τους από τη συμφωνία σε οποιοδήποτε τρίτο μέρος, το οποίο θα γίνει αποδεκτό από τη Νoble, αλλά θα λάβει την έγκριση και των κυπριακών αρχών.

Σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εγκρίνει τη συμμετοχή των δύο εταιρειών και η Noble ανακοινώσει «εμπορικά ευρήματα» στο οικόπεδο 12, τότε θα δικαιούνται επιστροφή των χρημάτων που συνέβαλαν στο συνεταιρισμό από τη Noble, αναφέρει η συμφωνία.

Παράλληλα, μέχρι την έγκριση από την κυπριακή κυβέρνηση, οι δύο εταιρείες δεν θα έχουν καμία πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με το οικόπεδο 12, οι οποίες είναι εμπιστευτικές.

Εξάλλου, η εταιρεία Cairn Energy, από τους μεγαλύτερους στο είδος του οργανισμούς, ενδιαφέρεται για επέκταση των ερευνητικών της δραστηριοτήτων στον τομέα της ενέργειας και στην Κύπρο, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times και σύμφωνα με την παρουσίαση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Εντωμεταξύ, η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Μαρκουλλή, είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

Στις συναντήσεις κυριάρχησαν τα θέματα των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως σε αυτόν της ενέργειας, ενώ η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις τουρκικές απειλές σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Μπορώ να πω ότι υπάρχει μια πλήρης κατανόηση εκ μέρους της πλευράς του Ισραήλ όσον αφορά τις θέσεις της Κύπρου», ανέφερε η Κύπρια υπουργός αναφορικά με τις απειλές της Αγκυρας για την ΑΟΖ.

Επισήμανε ακόμη ότι κατά τις συναντήσεις που είχε συζήτησε με τους συνομιλητές της πιθανούς τρόπους συνεργασίας σε τομείς, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο τομέας της ενέργειας γενικότερα. «θα συνεχίσουμε», πρόσθεσε, «αυτές τις συνομιλίες στις προσεχείς επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν».

econews

Σχόλια