Ιός Δυτικού Νείλου: ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών

0
13

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής:

Ανακοινώνεται ότι με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας από τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται με τα κοινά κουνούπια, αποφασίστηκε να γίνει στον οικισμό Βαθύλακου καταπολέμηση των ακμαίων κουνουπιών με την μέθοδο της εκνέφωσης.

Ο ψεκασμός θα διενεργηθεί σήμερα Πέμπτη 25/8/2011, μετά την 23.00 βραδινή ώρα.

Συγκεκριμένα, ειδικό όχημα με ψεκαστικό μηχάνημα θα διενεργήσει ψεκασμούς από την 23.00 ώρα ως τις πρωινές ώρες, ξεκινώντας από την περίμετρο του οικισμού και περνώντας από τους δρόμους, ειδικά όπου υπάρχει μεγάλη βλάστηση.

Για προληπτικούς λόγους, κατά την ώρα του ψεκασμού δεν πρέπει να κυκλοφορούν άνθρωποι στο δρόμο και ως τουλάχιστον μία ώρα μετά την διέλευση του ψεκαστικού οχήματος. Ανάλογη μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για τα ζώα.

Το υλικό και η μέθοδος που χρησιμοποιούνται, που είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν το περσινό καλοκαίρι, δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία, εάν ληφθούν υπ’ όψη τα παρακάτω μέτρα :

• Όλα τα παράθυρα των κατοικιών να παραμείνουν κλειστά για τουλάχιστον μία ώρα μετά τον ψεκασμό.

• Να μην υπάρχουν απλωμένα ρούχα και αντικείμενα (λ.χ. παιδικά παιχνίδια κτλ), στις αυλές και τα μπαλκόνια.

• Να απομακρυνθούν τα ζώα σε κατάλληλο κλειστό μέρος.

• Εάν υπάρχουν, να απομακρυνθούν τα μελίσσια.

• Εάν παρ’ όλα αυτά, υπάρξει έκθεση στην ψεκαστική ουσία, μπορεί ενδεχόμενα και ειδικά στα αλλεργικά άτομα, να προκληθεί παροδικός ερεθισμός του δέρματος ή και του αναπνευστικού συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ζητηθεί ιατρική συνδρομή (προσωπικός ιατρός, κέντρο υγείας κτλ)

Υπενθυμίζεται ότι η παραπάνω διαδικασία γίνεται προληπτικά με αποκλειστικό σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

econews

Σχόλια