Κλιματική Αλλαγή: η αύξηση του Co2 ευνοεί τη χλωρίδα; – Νέα έρευνα

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την πεποίθηση των κλιματικών επιστημόνων ότι η αύξηση των επιπέδων Co2 στην ατμόσφαιρα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χλωρίδας παγκοσμίως ήρθε να ανατρέψει πρωτοποριακή μελέτη του ερευνητικού προγράμμματος CLIMAITE στη Δανία.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Global Change Biology έδειξε πως η δυνητική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της χλωρίδας θα αντισταθμιστεί από τις υψηλότερες θερμοκρασίες και ειδικότερα από τις ξηρασίες κατά τους θερινούς μήνες.

Το πρόγραμμα CLIMAITE διεξάγει πειράματα τα οποία διεξάγονται μέσα σε συνθήκες εξομοίωσης με εκείνες που θα επικρατούν σε 70 χρόνια από σήμερα. Προηγούμενα πειράματα αύξαναν τεχνητά τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα δίχως να λαμβάνουν υπόψη τις διαφοροποιήσεις των υπόλοιπων παραγόντων που επηρεάζουν τη ζωή των φυτών στον πλανήτη.

Η ανάσχεση της θεωρητικής ανάπτυξης της χλωρίδας αποδίδεται στον περιορισμό της παραγωγής αζώτου εξαιτίας της αποξήρανσης των εδαφών.

Το CLIMAITE είναι ένα ερευνητικό κέντρο της Δανίας που μελετά τον αντίκτυπο της Κλιματικής Αλλαγής στις βιολογικές διαδικασίες και στα οικοσυστήματα. Βάση των ερευνών που διεξάγει είναι το “κλιματικό” σενάριο που έχουν προβλέψει κλιματικοί επιστήμονες για τη Δανία το 2075.

Με γνώμονα αυτές τις προβλέψεις το CLIMAITE έχει δημιουργήσει τεχνητές κλιματικές συνθήκες σε εγκαταστάσεις του στο ύπαιθρο και ερευνά τις επιδράσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

econews

Σχόλια