Αυθαίρετα: τι ισχύει με τις μειώσεις προστίμων

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μειωμένα πρόστιμα θα επιβληθούν σε όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων υπαχθούν στη ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου διατύπωσε αλλαγές στο σχετικό νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων μείωση των συντελεστών προστίμων διατήρησης για υπόγεια, πατάρια και σοφίτες, εξαίρεσε των ρυθμίσεων τα ακίνητα που έχουν χτιστεί πριν από το 1955, ενώ προέβλεψε δύο συντελεστές:

-Κοινωνικός Συντελεστής: αφορά στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ατόμων με αναπηρία που το αυθαίρετο αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία. Το πρόστιμο θα μειώνεται στο 50% για όσους ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία και έχουν ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ και οικογενειακό έως 12.000 ευρώ.

-Συντελεστής Παλαιότητας: το πρόστιμο θα μειώνεται στο 20% της οφειλής για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί πριν τις 31/1/1983 και στο 50% για όσα έχουν χτιστεί από την 1/1/1984 έως τις 31/12/2003. Ενώ τα πρόστιμα παραμένουν στο ακέραιο για τα νεώτερα κτίσματα .

Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να απαλειφθεί ο χρόνος των 20 και 40 ετών, που έχει προσδιοριστεί για τη διατήρηση των εκτός και εντός σχεδίου αυθαιρέτων.

Τέλος, όσον αφορά στους ημιυπαίθριους, ο Υπουργός Περιβάλλοντος δεν έδωσε άλλη παράταση για την ένταξη στη σχετική ρύθμιση και δήλωσε ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για την «τακτοποίηση» λήγει οριστικά στις 31 Οκτωβρίου.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση της οφειλής έως τις 30 Δεκεμβρίου.

econews

Σχόλια