ΑΠΕ: ημερίδα για τα αιολικά πάρκα στο Ηράκλειο

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ημερίδα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και το κατά πόσο τα αιολικά πάρκα ωφελούν ή βλάπτουν το φυσικό περιβάλλον, διοργανώθηκε στο δήμο Γόρτυνας.

Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν ο βιολόγος και ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Σταύρος Ξηρουχάκης, που αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχουν οι ΑΠΕ για τη βιοποικιλότητα, και ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Φοίνιξ» και μέλος του ΕΚΠΑΖ Αίγινας, Δημήτρης Ψαρράς, που τόνισε τη σημασία της συμμετοχής της κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ.

Παίρνοντας τον λόγο, ο δήμαρχος, Νίκος Σχοιναράκης, επισήμανε ότι οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα αιολικά πάρκα πρέπει να αποδίδουν μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Γόρτυνας Σταύρος Ξυλούρης εξέφρασε την απορία γιατί στην πλειοψηφία τους τα αιολικά πάρκα κατασκευάζονται στην ενδοχώρα και τα νότια παράλια, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό γίνεται λόγω αντιδράσεων των τουριστικών περιοχών του βορρά.

Τέλος η προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθανασία Κάντα, ξεκαθάρισε πως η αρχαιολογική υπηρεσία δεν προτίθεται να δώσει μελλοντικά καμία άδεια σε περιοχές όπου δεν πληρούνται όλοι οι απαραίτητοι όροι.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων του Δήμου Γόρτυνας και πολλοί πολίτες.

econews

Σχόλια