Γεμιστά ρολά κοτόπουλου με λαχανικά και αρωματική σάλτσα κρασιού

0
167

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Δύσκολο να φανταστούμε σήμερα πως μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα το κοτόπουλο (επιστ. Gallus gallus domesticus) θεωρούνταν ‘πουλερικό πολυτελείας’, επειδή όμως ποτέ δεν ήταν μέρος της κουλτούρας του μπουντουάρ, ας μην το συγχέουμε με τις ‘κότες πολυτελείας’ που κατατάσσονται στις πιο σύγχρονες εκφράσεις και κατηγορίες ορνίθων. Οπότε ταλαντεύομαι και διερωτώμαι αν όλο αυτό το λεκτικό σύνολο που σχετίζεται μαζί του, του τύπου ‘είμαι ή είναι κοτόπουλο’ και υποννοεί από τον νυσταγμένο μέχρι τον αργό ή τον χαζό (και την χαζή γκόμενα) είναι επίσης τόσο νέες!

Και δεν συμπεριλαμβάνω στον προβληματισμό το ‘δικέφαλο κοτόπουλο‘, άρα ούτε τον ΠΑΟΚ ούτε την ΑΕΚ. Αφήστε που αν αντί κοτόπουλου βάλουμε κότα, η δημιουργικότητα στις εκφράσεις δεν έχει τέλος και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το λήμμα στο slang.gr -δείτε το. Οι περισσότερες ‘κοτέ’ φράσεις πάλι, όπως και πριν, αναφέρονται σε δηλεία, ηλιθιότητα, άγνοια, έλλειψη βούλησης και υπερεπιδόσεις στο κουτσομπολιό, αν και το ρήμα ‘κοτάω’ σημαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ‘τολμώ’.

Υπάρχουν επίσης τα ‘λε πουλέ’ (από το le poulet) και ‘λε πουλ’ που αμφότερα σημαίνουν ‘τον πούλο’ (λέγεται ‘παίρνω ή πάρε τον πούλο’, φεύγω ή φύγε) ήτοι δηλώνουν περίπου την ‘αναχώρηση’, σε προστακτική ή μη. Οπότε να υποθέσω πως παλαιότερα οι κότες και τα κοτόπουλα ήταν πτηνά ευφυή και τολμηρά ή ότι απλώς υπήρξαν τόσο αλαζονικά όσο θέλει κι ο Αίσωπος για τον κόκκορά του, και καλομαθημένα ώστε να φτάνουν στο τραπέζι μόνον ως  ’Coronation chicken’ (για την βασίλισα Ελισάβετ II) ή ως ‘κοτόπουλο Κιέβου’ στη Ρωσία του 20ού αιώνα; Απορία τυχαίας έμπνευσης ή ρητορικό σχήμα λόγου;

Όπως και νάχει, το ‘ουδέτερο’ κοτόπουλο (από το θηλυκό όρνιθα,η), ουδέτερο και γευστικά από τότε που η αναπαραγωγή του για κατανάλωση γίνεται με ρυθμό πολυβόλου (εκτρέφεται και ζει μόνον 6 εβδομάδες πριν σφαγεί ένα νορμάλ κοτόπουλο και στην βιολογική εκτροφή ζει 14 εβδομάδες), γίνεται και νοστιμότερο με λίγη έμπνευση και αρωματικά. Αυτά έχει και η συνταγή που το συνοδεύει με μήλα -κι ας φαίνονται σαν πατάτες στη φωτό, δεν είναι. Δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε εύκολη και γρήγορη, αλλά είναι απλούστερη απ’ όσο δείχνει.

Προετοιμασία: 10 λεπτά συν το μαρινάρισμα και 30 λεπτά το μαγείρεμα- ψήσιμο. Κάντε τα μήλα και τη σάλτσα όσο το κοτόπουλο ριλαξάρει.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κοτόπουλο με φιλέτο γαλοπούλας, που θα κοπεί σε φέτες. Επίσης, μπορείτε να απλοποιήσετε τη συνταγή και να μην κάνετε το ψήσιμο στο φούρνο αλλά να τελιώσετε το φαγητό στο τηγάνι. Σ’ αυτή την περίπτωση, μετά το σοτάριρισμα του κρέατος ακολουθεί το σβήσιμο με το κρασί, αφού πάρει βράση προστίθενται τα υπόλοιπα υλικά και ψήνετε σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι για 10 περίπου λεπτά. Τα μήλα ωστόσο πρέπει να γίνουν χωριστά.

Υλικά (για 4 άτομα)
4 στήθη κοτόπουλου
2 μεσαία καρότα κομμένα κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα στα 8 εκατ. περίπου κάθετα και σε λωρίδες κατά μήκος
9-10 μερικά φύλλα σχινόπρασσου
2 εκατ. ρίζα τζίντζερ ψιλοκομμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλυτζ. λευκό κρασί ξηρό

για το γαρνίρισμα
2 μεσαία μήλα, καθαρισμένα και κομμένα στα 12
2 κ.γ. βούτυρο
ελάχιστο αλάτι, πιπέρι

για τη σάλτσα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη και κομμένη στα 2
10 γαρύφαλα ολόκληρα
5 σπόρους κάρδαμο ολόκληρους
1/2 φλυτζ. κρασί λευκό
1/2 φλυτζ. νερό
1 κ.σ. σκόνη μουστάρδα
1/2 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
1/4 κ.γ. ζάχαρη μαύρη
αλάτι, πιπέρι

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Μαρινάρετε το κοτόπουλο: Κόβετε κάθε στήθος στη μέση, στο πάχος του και παράλληλα με την επιφάνειά του χωρίς να διαχωρίσετε τα δύο μισά και αφήνοντας περίπου 1 εκατ. στη βάση της κοπής. Πιέζετε ελαφρά τα κομμάτια να ανοίξουν και μοιράζετε πάνω τους το τζίντζερ, το καρότο, το σχινόπρασο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, αλάτι και πιπέρι. Διπλώνετε και δένετε τα ρολά με σπάγγο κουζίνας. Τα βάζετε σε βαθιά πιατέλα, τους ρίχνετε το λευκό κρασί, καλύπτετε με διαφανή μεμβράνη και τα βάζετε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 1 ώρα, γυρίζοντάς τα 1 φορά.

Τα βγάζετε από την μαρινάδα και στεγνώνετε τα ρολά με χαρτί κουζίνας.

Μαγειρεύετε το κοτόπουλο: Σε τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Προσθέτετε τα ρολά και τα γυρίζετε να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές, 1,5-2 λεπτά περίπου ανά πλευρά , δηλαδή συνολικά 6-8 λεπτά. Τα μεταφέρετε σε ταψάκι ή πυρέξ, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά. Τα βγάζετε και τα διατηρείτε ζεστά, σκεπάζοντάς τα με αλουμινόχαρτο.

Κάνετε τα μήλα: Στο ίδιο τηγάνι, αφού το σκουπίσετε με χαρτί, ρίχνετε το βούτυρο (μέτρια φωτιά) και μόλις αρχίσει να αφρίζει προσθέτετε τα μήλα. Τα σoτάρετε για 1-1.5 λεπτό, να πάρουν χρώμα, ρίχνετε μερικούς κόκκους αλάτι και πιπέρι και αποσύρετε. Μεταφέρετε σε πιατέλα και διατηρείτε ζεστά.

Κάνετε τη σάλτσα: Ζεσταίνετε στο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και προσθέτετε μόλις κάψει το σκόρδο, το κάρδαμο και τα γαρίφαλα. Αφήνετε να βγάλουν το άρωμα για 1 λεπτό και ρίχνετε το κρασί και τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Δυναμώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε για 2 λεπτά, να εξατμιστεί το κρασί και να έχετε ένα λεπτόρευστο μείγμα. Δοκιμάζετε, διορθώνετε σε αλάτι πιπέρι, αποσύρετε, σουρώνετε τη σάλτσα και προσθέτετε το ζουμί από το ταψί που έχετε ψήσει το κοτόπουλο.

Σερβίρισμα: Κόβετε το σπάγγο από τα ρολά και κόβετε κάθε ρολό εγκάρσια στα τρία ή τέσσερα. Τοποθετείτε τα κομμάτια σε πιάτα, προσθέτετε τα μήλα και περιχύνετε με την σάλτσα.

Πηγή Συνταγές Pandespani

 

Σχόλια