Τοξικά ρούχα από μεγάλες φίρμες – Έρευνα της Greenpeace

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα ρούχα που φοράμε είναι πολύ πιθανό να περιέχουν αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη (NPE), χημική ουσία που όταν διασπάται στο νερό παράγει την τοξική εννεϋλοφαινόλη.

Σε έρευνα της Greenpeace διαπιστώθηκε ότι 52 από 78 είδη ένδυσης και υπόδησης δεκατεσσάρων διεθνών εταιρειών εντοπίστηκε η ουσία NPE.

Όπως αναφέρεται στη διεθνή ιστοσελίδα της Greenpeace, η Nike και η Puma συμφώνησαν στην υιοθέτηση μέτρων «αποτοξίνωσης» των προϊόντων και των αλυσίδων προμήθειας και προώθησής τους, αλλά η Adidas δεν έχει ακολουθήσει.

Σε δεύτερη αναφορά της Greenpeace, με τίτλο Dirty Laundry 2 (Άπλυτα 2), σε ρούχα μεγάλων εταιρειών ένδυσης, μεταξύ των οποίων οι Adidas, H&M, Calvin Klein, Abercombie & Fitch διαπιστώθηκε εκ νέου η ύπαρξη NPE.

Η Greenpeace αναφέρει πως κάθε φορά που αυτά τα ρούχα πλένονται εκλύονται τοξικές ουσίες που διοχετεύονται στις αποχετεύσεις και στη συνέχεια στους υδάτινους δρόμους του κόσμου, ρυπαίνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ο βιολογικός καθαρισμός των αστικών λυμάτων μόνο εν μέρει μπορεί να διασπάσει πλήρως τις NPE, αναφέρεται στην αναφορά της Greenpeace.

econews

Σχόλια