Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη: νέα αναβολή από τη Βουλγαρία

0
14

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Νέα παράταση ενός μήνα έδωσε χθες το υπουργείο περιβάλλοντος της Βουλγαρίας  για την επανακατάθεση από την Trans-Balkan Pipeline της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο του αγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως άλλη μια προσπάθεια για να ακυρωθεί το έργο χωρίς η Βουλγαρία να αναγκαστεί να καταβάλλει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει απορρίψει τρεις φορές τις περιβαλλοντικά σχέδια για τον αγωγό κόστους 1 δις ευρώ, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση αφού ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας έχει ξεκαθαρίσει ότι ο αγωγός θα εγκαταλειφθεί γιατί δημιουργεί περιβαλλοντικούς κινδύνους για τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και προκαλεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Επισήμως η βουλγαρική κυβέρνηση δηλώνει ότι περιμένει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο εκφόρτωσης του αργού στο λιμάνι του Μπουργκάς, διευκρινίζοντας ότι θα μπλοκάρει το έργο εάν δεν ανταποκρίνεται στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της χώρας. Η τελική απόφαση των Βουλγάρων αναμένεται να ληφθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη προβλέπεται να μεταφέρει έως 50 εκατ. τόνους ρωσικού αργού από τη Μαύρη Θάλασσα και το λιμάνι του Μπουργκάς, στην Αλεξανδρούπολη, παρακάμπτοντας το Βόσπορο.

econews

Σχόλια