Αθήνα: τα μέτρα ανάπλασης του υποβαθμισμένου Κέντρου – Οι επεκτάσεις του Τραμ

2
81

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με επίκεντρο την Οδό Φυλής θα επιχειρηθεί η αναβάθμιση των υποβαθμισμένων περιοχών του Κέντρου της Αθήνας, με διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και πεζοδρομήσεις δρόμων, φυτεύσεις και επέκταση των γραμμών Τραμ από το Σύνταγμα προς τα Άνω Πατήσια.

Η μελέτη καλύπτει μια έκταση 2.500 στρεμμάτων με πληθυσμό που πλησιάζει τους 100.000 κατοίκους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» η μελέτη που εκπονήθηκε από τη συγκοινωνιολόγο Μαρία Καλατζοπούλου, τους πολεοδόμους Μ. Σαμαρίνη και Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου προβλέπει:

Διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων και φυτεύσεις, που θα μειώσουν το πλάτος του δρόμου το οποίο κυμαίνεται από 8 μέχρι και 12 μέτρα.

-Δημιουργία ειδικής λωρίδας για τα ποδήλατα σε όλο το μήκος της οδού Φυλής.

-Μικρές πεζοδρομήσεις στα δύο άκρα του δρόμου και συγκεκριμένα στα τμήματα μεταξύ Μακεδονίας-Ηπείρου και Ολυμπίας-Κύπρου.

-Αντιδρόμηση στο τμήμα μεταξύ Ηπείρου και Αγίου Μελετίου, ώστε να ενταχθεί στις παρεμβάσεις ανάπτυξης της κυκλοφορίας που προβλέπονται για την οδό Αριστοτέλους. Θα συνδυαστεί με την αντιδρόμηση της Μιχαήλ Βόδα στο τμήμα μεταξύ Αγίου Μελετίου και Παρρασίου ή Ηπείρου.

Εξαιτίας της κατάργησης 2100 εκ των 3000 θέσεων στάθμευσης που υπάρχουν σήμερα θα εφαρμοστεί σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με ειδικές ζώνες για τους κατοίκους, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα κατασκευής υπόγειων πάρκινγκ κάτω από οδικές αρτηρίες

Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία» προβλέπονται και άλλες παρεμβάσεις που εντάσσονται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, με σπουδαιότερες τις εξής:

επέκταση του τραμ από το Σύνταγμα έως τα Άνω Πατήσια, με γραμμή μήκους 5,7 χλμ. και με 12 στάσεις, που θα κινηθεί στον άξονα Πανεπιστημίου-Πατησίων. Η τελευταία θα μονοδρομηθεί σε όλο της το μήκος και θα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας για ΙΧ με κατεύθυνση προς το κέντρο. Θα λειτουργεί ως ζεύγος με την Αχαρνών που θα μονοδρομηθεί με κατεύθυνση προς τα Πατήσια. Υπάρχει σκέψη να δημιουργηθεί στο μέλλον και νέος κλάδος του τραμ στην Αχαρνών.

Η επέκταση των γραμμών του Τραμ θα λάβει χώρα και στον Πειραιά. Ειδικότερα δημιουργούνται νέες γραμμές που θα συνδέουν:

-τα Kαμίνια με τη Φρεατίδα και το Xατζηκυριάκειο.
-το λιμάνι του Πειραιά με το Kερατσίνι και το Πέραμα.
-το Eλληνικό με τον μελλοντικό σταθμό του Mετρό στην Aργυρούπολη.
-τον Πειραιά με τις Tζιτζιφιές κι από εκεί μέσω της λεωφ. Θησέως στην Kαλλιθέα με το Φιξ.
– τον Λιμένα των κρουαζιερόπλοιων με τη Δραπετσώνα.

-Η ανάδειξη της πλατείας Αγίου Παντελεήμονα, για την οποία ετοιμάζεται η δημοπράτηση των έργων, σε συνδυασμό με την πεζοδρόμηση της οδού Αγορακρίτου. Θα ακολουθήσουν οι πλατείες Αγίου Νικολάου και Αττικής.

ανάπλαση των δημόσιων κτηρίων που υπάρχουν γύρω από τον σταθμό Λαρίσης. Στον παρακείμενο Σταθμό Πελοποννήσου και σε έκταση 110 στρεμμάτων προβλέπεται η δημιουργία του νέου επιβατικού σταθμού Αθηνών, μια υπόθεση που σέρνεται χρόνια έπειτα από αποφάσεις του ΣτΕ για την υπογειοποίηση των γραμμών του προαστιακού.

Το νέο συγκρότημα θα έχει επιφάνεια 20.000 τετραγωνικά από τα οποία 4.500 θα διατεθούν για εμπορικές δραστηριότητες, γραφεία και χώρους εστίασης. Θα διατηρηθούν τα παλιά κτίρια, που είναι κατασκευές του 1880 και του 1910.

πεζοδρόμηση των οδών Ξούθου, Γερανίου, Αναξαγόρα, Φαβιέρου, Μαιζώνος, Αβέρωφ, Πολυτεχνείου, Καποδιστρίου, Καματερού, Στουρνάρη, Κουμουνδούρου, Νικηφόρου και Σατωβριάνδου.

econews

2 Σχόλια

 1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΙΑΣ &
  ΔΑΣΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΚΟΥ

  Εν ετει 2011 ενημερώσαμε το ΣτΕ, ότι οι δημιουργηθέντες από το απώτερο παρελθόν άνευ αδείας οδικοί άξονες εντός της δασικής εκτάσεως του Πεδίου του Αρεως Δεν είναι διαστρωμένοι με χώμα, όπως το Δικαστήριο είχε την εντύπωση, σύμφωνα με το σκεπτικό της πράξεως υπ.αρ.688/2009 της Επιτροπής Αναστολών { προυπόθεση αντικατάστασης των ασφαλτοστρωμένων και τσιμεντένιων όγκων & επιφανειών} αλλά η εν λόγω επίστρωση οπλισμένων σκυροδεμάτων ειναι ολωσδιόλου Μη πορώδης, άρα και Μη οικολογική, αφού παρεμποδίζει την διαπνοή του εδαφικού ενδιαιτήματος.

  Ως είναι εύλογο κάκιστα παράγωγα αυτού είναι:

  Η αύξηση της απορροφούμενης ηλιακής ακτινοβολίας
  { λόγω και των διαμορφωμένων πολλαπλών ξέφωτων}, από τα θερμοαπορροφητικά δομικά υλικά και απόδοσης της ως θερμότητα στο περιβάλλον.

  Επι των ελαχίστων βροχοπτώσεων και Μη λειτουργίας του επιφανειακού ευτελούς αρδευτικού συστήματος διασωλήνωσης συνεπώς και της εκτεταμένης Σφράγισης εδάφους – γης {Soil Sealing http://eusoils.jrc.ec.europa.eu/library/themes/Sealing/ }, ουδεμία διύγρανση του εδάφους πραγματοποιείται με αποτέλεσμα οι ρίζες των δένδρων να στερούνται της βασικής τους τροφοδοσίας.

  ???????????????????????????

  Ο πρώην δασάρχης του Πεδίου του Αρεως κος Αμοργιανιώτης, νυν Ειδικός Γραμματέας Δασών ΥΠΕΚΑ {με την σημερινή κυβέρνηση} και σύμφωνα με το υπ.αρ.117840/1514/8/4/2011 σκεπτικό του εγγράφου του αναρτηθέν και εις τον διαδικτυακό κόμβο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, υποστηρίζει – δηλώνει ότι αυτό ειναι το Νόμιμο και το οποίο αναποκρίνεται απόλυτα στο βάσιμο-ουσιαστικό και τυπικό γίγνεσθαι.

  Σύμφωνα όμως με προγενέστερα έγγραφα του, ήτοι τα υπ.αρ.2603/2/12/2009-2673/13/01/2010-310/17/2/2009 και με το εισηγητικό έγγραφο του.υπ.αρ.162/28/1/2009 και εγκριθέν απο την Περιφέρεια Αττικής έγγρ.αρ.250/29/1/2009, είχε εγκρίνει την Φυτοτεχνική Μελέτη Αναπλάσεως που σύμφωνα με τα Αρχιτεκτονικά σχέδια αποτυπώνει, υλοποιεί, ενταφιάζει οικοδομικές επεμβάσεις όγκου τουλάχιστον 6.000 κυβ.μέτρων Μπετόν και που αφαιρεί το ¼ της Δασικότητας.
  Συνεπώς σύμφωνα με το σκεπτικό του εγγράφου του το 2011 και το οποίο αναιρεί και παύει να υποστηρίζει τα όσα δηλώθηκαν εις το παρελθόν, ανασκευάζει, ανατρέπει και ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι σύμφωνα με τους Υποστηρικτικούς νόμους, ήτοι ως αναφέρεται σύμφωνα με το Θέμα: Τήν επιτακτική προστασία κοινοχρήστων χώρων πρασίνου-Αλσών-Πάρκων…..είναι το βάσιμο, Νόμιμο και πραγματικό.
  Συνεπώς Δέν αιτιολογεί με Νόμιμα αποδεικτικά και βάσιμα στοιχεία που στηρίζονται οι αβάσιμες προυφιστάμενες εσφαλμένες απόψεις του αφου {ορισμένες ως γνωστόν οικοδομικές επεμβάσεις σύμφωνα και με προγενέστερα έγγραφα του ιδίου απο το αρχείο του απαγορεύονται απο την Δασική Νομοθεσία}. Συνεπώς φάσκει και αντιφάσκει αφού Δέν παραθέτει τα τυχόν Νέα και πραγματικά και Νόμιμα στοιχεία με επαρκή αιτιολόγηση της αντιφατικής ευρηματικής άποψης του. Ετσι ώστε να αυτοαναιρείται, να διαψεύδεται, και να εκθέτει εαυτόν και την πρώην Υπηρεσία του στην οποία προίστατο. Βάσιμος και νόμιμος λόγος, που δημιουργεί έυλογο και δυσεξήγητο ερωτηματικό από τις εσφαλμένες αβάσιμες, ατεκμηρίωτες και «μη νόμιμες» απόψεις του, κατά την άποψη μας πάντα, κατά τις οποίες Διαστρέφεται και Κακοποιείται η Νόμιμη Τάξη και η Αλήθεια.
  Καλείται λοιπόν να μας απαντήσει και να εξηγήσει πότε εσφάλη και πότε υπήρξε σύμφωνος με την ………Νόμιμη Τάξη.

  οι κάτοικοι θαμώνες

  Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.ΜΗΧ.

  Παρασχάκης Γεώργιος Νομ.Δικαστικός Επιμελητής

  http://kyameftopedioareos.blogspot.com

  http://expaganus.wordpress.com

  http://polmarkarch.wordpress.com

Comments are closed.