ΔΕΗ: μέτρα μείωσης των ανεξόφλητων λογαριασμών ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μέτρα για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) επισημαίνοντας ότι οι οφειλέτες κατά κανόνα αφήνουν ανεξόφλητα χρέη και στους εκμισθωτές, όχι μόνο από κατανάλωση ρεύματος αλλά και από ενοίκια, κοινόχρηστα και λοιπές ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, ειδικά στις περιπτώσεις που ο μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει μεταβιβαστεί στο όνομα του ενοικιαστή, τα χρέη καλείται να τα καταβάλλει ο ιδιοκτήτης.

Όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος περιορισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, είναι η άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης και η αδυναμία επανασύνδεσης του οφειλέτη αν δεν τακτοποιήσει τις οφειλές του όχι μόνο προς τον πάροχο, αλλά προς τους Ο.Τ.Α. και λοιπούς φορείς που εισπράττουν τέλη μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Παράλληλα, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να θεσπιστεί και απαγόρευση αλλαγής προμηθευτή στην περίπτωση που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, έτσι ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της μεταφοράς της οφειλής, καθώς και να υποχρεώνονται οι καταναλωτές που αλλάζουν προμηθευτή να προσκομίζουν εξοφλημένο τον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Σημειώνεται ότι στο σχετικό υπόμνημα προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά επίσης να θεσπιστούν εκπτώσεις 3% – 5% για όσους εξοφλούν τους λογαριασμούς με πάγιες εντολές ή μέσω πιστωτικής κάρτας.

Επιπλέον, τάσσεται υπέρ της εγκατάστασης μετρητών με δυνατότητα προπληρωμής, ενώ ζητά να θεσπιστούν διευκολύνσεις για τους καταναλωτές που καθυστερούν την εξόφληση των υποχρεώσεών τους, εφόσον ήταν συνεπείς τους προηγούμενους 12 – 24 μήνες.

econews

Σχόλια