ΑΠΕ: υψηλό το δυναμικό της Καρδίτσας

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ιδιαίτερα σημαντικό δυναμικό σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας διαθέτει ο νομός Καρδίτσας, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε ο αναπληρωτής καθηγητής Θεοχάρης Τσούτσος, διευθυντής του εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος- Πολυτεχνείο Κρήτης), και ο Παναγιώτης Τορτοπίδης, στέλεχος της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝΚΑ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε η ΑΝΚΑ, ένα από τα προϊόντα που ανταποκρίνονται στο παραπάνω δυναμικό είναι το άχυρο σιτηρών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εφικτή ποσότητα άχυρου/στρέμμα είναι160-200 kg, υπάρχει δυναμικό 48.000 – 60.000 t/έτος.

Μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης έχει και η ξυλώδης βιομάζα. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον καθαρισμό δέντρων και κήπων δημοτών της πόλης του δήμου Καρδίτσας εκτιμάται πως προκύπτει ποσότητα 1.000 t/έτος. Η ποσότητα αυτή μπορεί να ανέλθει σε 30.000 t/έτος, αν προστεθεί η βιομάζα που μπορεί να συγκεντρωθεί από τοπικά διαμερίσματα του δήμου και των υπολοίπων δήμων του νομού.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο νομός Καρδίτσας διαθέτει πολύ υψηλό ανεκμετάλλευτο δυναμικό ΑΠΕ, όχι μόνο βιομάζας, αλλά αιολικής, υδροηλεκτρικής, γεωθερμικής και  ηλιακής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ συμβάλλει στην απεξάρτηση του περιφερειακού συστήματος από την τροφοδοσία καυσίμων, στον περιορισμό των εκπομπών CO2, και στον περιορισμό των εκπομπών SO2 (όξινη βροχή), στην ανάπτυξη αειφόρων μορφών τουρισμού, όπως και στην εξασφάλιση εργασίας, τοπικών εισοδημάτων και στη συγκράτηση των πληθυσμών.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται άμεσα η διαμόρφωση παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ενέργειας σε επίπεδο νομού, η κατάρτιση ειδικών στα θέματα των ΑΠΕ, καθώς και η ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με προτεραιότητα τις ΑΠΕ.

econews

Σχόλια