Ξεκινούν οι επαφές ΥΠΕΚΑ-τρόικας για ηλεκτρική ενέργεια-λιγνίτες

0
10

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα οι επαφές του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκη με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την αγορά του ηλεκτρισμού και την απελευθέρωση της αγοράς του λιγνίτη.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα το ΥΠΕΚΑ έχει αναλάβει την υποχρέωση να διαμορφώσει την τελική του πρόταση, ώστε μέσα στο Σεπτέμβριο να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ως προς του λιγνίτες η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει την πώληση μονάδων και άλλα συμπληρωματικά μέτρα χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ποιες μονάδες θα τεθούν προς πώληση και ποια συμπληρωματικά μέτρα θα παρθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, πρώτες στην πιθανή λίστα για πώληση είναι οι δύο μονάδες του Αμυνταίου καθαρής ισχύος 273 μεγαβάτ η κάθε μία οι οποίες αν και χρειάζονται επενδύσεις εκσυγχρονισμού έχουν το πλεονέκτημα ότι τροφοδοτούνται από «δικό» τους ορυχείο.

Πληροφορίες επίσης κάνουν λόγο για τη δημιουργία νέας μονάδας στη Μελίτη (Μελίτη ΙΙ), την οποία θα αναλάβει να κατασκευάσει η ΔΕΗ με την πλειοψηφική συμμετοχή ιδιώτη, γεγονός που θα εξαρτηθεί από την παραχώρηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, που είναι απαραίτητο για να τροφοδοτηθεί μια νέα μονάδα.

Αδιευκρίνιστο ωστόσο παραμένει το ζήτημα αν οι προτάσεις θα περιοριστούν στο θέμα του λιγνίτη ή θα διευθετηθεί συνολικά το θέμα τις ισότιμης πρόσβασης όλων των παικτών της αγοράς στο μείγμα καυσίμου που έχει η ΔΕΗ, όπως ζητούν οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί.

Δεν αποκλείεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα των υδροηλεκτρικών, ώστε το σχέδιο πώλησης εκτός από λιγνίτες, να περιλαμβάνει και νερά.

econews

Σχόλια