Mαρμελάδα ντομάτας με kirsh

0
203

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με την τωρινή εμφάνιση του pandespani και τις ντομάτες πάνω και μέσα στη συνταγή λίγο λείπει απ’ την αίσθηση ότι βρίσκομαι σε τεράστια ντοματoπισίνα, κόκκινη κι αστραφτερή στο φως, χοροπηδάω σε ντοματένιο βατήρα και μπλουμ βουτιά στο γλυκό σιρόπι, κάποια κομμάτια επιπλέουν σαν στρώματα φουσκωτά, κρατιέμαι απ’ τα μεγάλα σπόρια, οβάλ πιάστρες κουζίνας μου φαίνονται και κολυμπάω αργά, όνειρο παίζει στην οθόνη του κομπιούτερ, έγχρωμο και με γεύση μαρμελάδας.

Μαρμελάδα ντομάτας με kirsh η συνταγή και είναι απλώς σούπερ, το υπογράφω. Η ιδέα με τριγύριζε καιρό και την έψαξα στα βιβλία αλλά και γκουγκλικά, αλίμονο, σε συνταγές γιαγιάς και ρετσέτες σεφ, το εξάντλησα το θέμα στα 4 σημεία του ορίζοντα και σε ισάριθμες γλώσσες, την έκανα 4 φορές μοιράζοντας το περιεχόμενο σε επιπλέον κατσαρολικά για τα τεστ, ακολούθησα διαφορετικούς τρόπους και αναλογίες και έδωσα όλα τα βαζάκια σε φίλους, μαζεύοντας πολύτιμες απόψεις. Μετά από αυτά, άκρως υπερήφανη σας μεταφέρω τη συνταγή της τελευταίας παρασκευής, που έχει μόνον όσα χρειάζονται για να έχει η μαρμελάδα τέλεια γεύση και άρωμα ντομάτας, ωραίο χρώμα και τη λιγότερη δυνατή ζάχαρη. Χρησιμοποιήστε την ειδική ζάχαρη για μαρμελάδες που περιέχει πηκτίνη.

Σημειώνω επίσης μερικά σημαντικά, άλλα γιατί μπορείτε να τα κάνετε κι άλλα για να αποφύγετε εντελώς. Μπορείτε να μην βάλετε το Kirsh και να κάνετε την μαρμελάδα σκέτη ή να το αντικαταστήσετε με ρακή ή κάποιο eau de vie ή γκράπα. To αποτέλεσμα θα είναι επίσης σούπερ. Αυτή είναι μια βασική συνταγή για μαρμελάδα ντομάτας με στόχο εκτός του να τρώγεται με ψωμί, να ταιριάζει και με αλμυρά π.χ. τηγανητό τυρί (καμαμπέρ ή κατσικίσιο ή μοτσαρέλα), άρα χωρίς περιττές φιοριτούρες και επιπλέον αρώματα να παρεισφρέουν. Αν θέλετε οπωσδήποτε να προσθέσετε κάτι, θα ταίριαζε η αμπαρόριζα άλλως μελισσόχορτο.

Να μην κάνετε κι ας το λέει η όποια συνταγή της γιαγιάς και το Larousse Gastronomique. Μην βάλετε λεμόνι, δεν το χρειάζεται για να δέσει, αντί να φτιάχνει το χρώμα, το χαλάει και δεν βελτιώνει την γεύση, απλώς της δίνει μια υπόξινη επίγευση, που δεν ταιριάζει επίσης με το ζυμωτό ψωμί. Ούτε βανίλια θέλει που να καπελώνει την ντομάτα. Μην την βράσετε παραπάνω κι ας την βλέπετε νερουλή όταν συμπληρωθεί ο χρόνος. Και μην πείτε τι είναι σ’ όποιον την δοκιμάζει. Αφήστε την ανακάλυψη για έκπληξη!

Προετοιμασία: 15 λεπτά και 1,5 ώρα το μαγείρεμα. Οι ντομάτες αποφλοιώνονται πολύ εύκολα αν τις ρίξετε μέσα σε νερό που βράζει για 1 λεπτό. Ο χρόνος για να κρυώσει η μαρμελάδα διαφέρει ανάλογα με την εποχή. Εύκολη συνταγή.

Yλικά (για 1 κιλό μαρμελάδα περίπου)
2,5 κιλά πολύ ώριμες σφιχτές ντομάτες χωρίς τη φλούδα τους
1,2 κιλά ζάχαρη για μαρμελάδα (με πηκτίνη)
3 σφηνάκια kirsh

Ετοιμάζετε τις ντομάτες: Τις κόβετε σε μικρά κυβάτια (1- 1.5 εκατ. περίπου) και τις βάζετε σε σουρωτήρι για 1 ώρα, να στραγγίσουν καλά.

Κάνετε την μαρμελάδα: Τις μεταφέρετε σε μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα, ρίχνετε τη ζάχαρη, 1 φλυτζ. από το χυμό που έβγαλαν και 1 σφηνάκι Kirsh. Bάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και όταν αρχίζει να βράζει, ξαφρίζετε και χαμηλώνετε ελαφρά τη φωτιά, για να μην ξεχειλίσουν οι αφροί. Ανακατεύτετε και στα 3-4 λεπτά χαμηλώνετε στο ελάχιστο την φωτιά και μαγειρεύετε για 1 ώρα και 35-40 λεπτά. Προσθέτετε το υπόλοιπο kirsh (2 σφηνάκια), ανεβάζετε την φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια, ανακατεύτετε και βράζετε για 7 λεπτά. Αποσύρετε και αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

Ζεματίζετε τα βαζάκια σε νερό που βράζει και τα γεμίζετε με την μαρμελάδα. Τα κλείνετε καλά, τα γυρίζετε ανάποδα και τα αφήνετε έτσι για 24 ώρες.

Πηγή Συνταγές Pandespani

Σχόλια