Τουρκικές απειλές και κυπριακά διαβήματα για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μαίνεται ο “χαρτοπόλεμος” Λευκωσίας-Άγκυρας με αφορμή τη διενέργεια ερευνών για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η Άγκυρα συνεχίζει την επιθετική πολιτική και τις εκβιαστικές τακτικές και δια στόματος του υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ έστειλε μήνυμα στην κυπριακή κυβέρνηση να μην κάνει “πειράματα με την αποφασιστικότητά της”.

Μάλιστα ο κ. Γιλντίζ ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες δεν είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, ότι η ΑΟΖ καθορίζεται με την σύμφωνη γνώμη των γειτονικών χωρών και ότι στη Μεσόγειο υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν συμφωνηθεί.

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε γραπτά και προφορικά διαβήματα για το ζήτημα. Η Κύπρια ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή κάλεσε γραφείο της τους Πρέσβεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ έχει ζητήσει εγγραφή του θέματος στην επόμενη σύνοδο του άτυπου συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η κα Κοζάκου-Μαρκουλλή δήλωσε στο ΡΙΚ ότι το θέμα θα τεθεί κατά τη διάρκεια συναντήσεων με υπουργούς Εξωτερικών και αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την αποτροπή οποιονδήποτε ενεργειών από πλευράς Τουρκίας, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Κύπρος χαίρει της αμέριστης στήριξης της Ουάσιγκτον.

econews

Σχόλια