Κασπία Θάλασσα: συμφωνία περιβαλλοντικής προστασίας

0
124
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι πέντε χώρες της Κασπίας Θάλασσας υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία αντιμετώπισης των διαρροών πετρελαίου και βελτίωσης των συστημάτων παρακολούθησης και διαχείρισης των πιθανών πηγών ρύπανσης της περιοχής.

Οι συμφωνίες συνήφθηκαν κατόπιν συνάντησης υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν, της Ρωσίας, του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν στο πλαίσιο του Συμφώνου της Τεχεράνης.

Το Σύμφωνο της Τεχεράνης είναι μια νομικά δεσμευτική συμφωνία που έχουν υπογράψει τα πέντε κράτη της Κασπίας Θάλασσας για την περιβαλλοντική της προστασία, υπό την αιγίδα του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ.

Η υιοθέτηση του Πρωτοκόλλου Τοπικής Ετοιμότητας, Ανταπόκρισης και Συνεργασίας για την Καταπολέμηση των Περιστατικών Ρύπανσης από Πετρέλαιο από τα πέντε κράτη της Κασπίας υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά τους για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής.

Η Κασπία Θάλασσα κρύβει σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχει βρεθεί στο επίκεντρο του οικονομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος των κρατών της περιοχής.

Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής καθώς διενεργούνται περίπου 10.000 πορείες πλοίων.

Σχόλια