Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο και αέριο σε Ιόνιο και Κρήτη

0
7

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

Στο τέλος Αυγούστου τελικά θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό αερίου και κοιτασμάτων πετρελαίου σε ολόκληρο το Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά με προσεκτικά βήματα, έτσι ώστε ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες που θα διασφαλίσουν την αξιοκρατία και την επιλογή της πλέον έγκυρης σε τεχνογνωσία εταιρείας.

Πρόσθεσε δε, ότι ήδη δρομολογείται η στελέχωση μιας νεοσύστατης Επιτροπής Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, η οποία θα έχει αφ’ ενός την εποπτεία των ερευνών και αφ’ ετέρου την ευθύνη της αξιοποίησης των όποιων ευρημάτων στις περιοχές των ερευνών.

Όπως διαμήνυσε το  υπουργείο, τα κριτήρια συγκρότησης της επιτροπής θα είναι υπερκομματικά και ότι θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε οι επιστήμονες που θα επιλεγούν να είναι εξιδεικευμένοι και έμπειροι.

Τα τρία από τα μέλη της Επιτροπής θα τοποθετηθούν με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και τα υπόλοιπα τέσσερα με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, ενώ η επιτροπή θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές της με κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ, που έχει προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό.

Πάντως, οι μέχρι σήμερα επιστημονικές πληροφορίες και ενδείξεις έχουν δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας, κάνοντας λόγο για βάσιμες πιθανότητες ύπαρξης σεβαστών ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η διαδικασία του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί σε 90 ημέρες και, αμέσως μετά το τέλος Νοεμβρίου, θα αρχίσουν οι έρευνες.

Πηγή: enet.gr

econews

Σχόλια