Φωτοβολταϊκά: μειωμένοι τζίροι παρά την ανάπτυξη

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η ηλιακή βιομηχανία θα συρρικνωθεί πριν επανέλθει εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης εξαιτίας της δραματικής μείωσης των τιμών των ηλιακών πάνελ οι οποίες θα υπερισχύσουν της αύξησης των πωλούμενων μονάδων.

Όπως αναφέρεται σε έρευνα της Lux Research ο κύκλος εργασιών της ηλιακής βιομηχανίας θα περιοριστεί στα 40 δισ. ευρώ το 2012 από 45 δισ. ευρώ το 2010, ενώ αναμένεται να ανέλθει στα 46 δισ. ευρώ ως το 2016.

Οι περικοπές στις κρατικές επιδοτήσεις προς τις εταιρείες φωτοβολταϊκών στις μεγαλύτερες αγορές όπως η Ιταλία και η Γερμανία οδήγησε σε υπεπροσφορά φωτοβολταϊκών συλλεκτών με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των τιμών. Από την άλλη πλευρά, η μείωση του κόστους αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση της ζήτησης.

Όπως αναφέρεται στην αναφορά της Lux οι πωλήσεις ηλιακών μονάδων αναμένεται να αυξηθούν κατά 15,5% ετησίως στα 37,5 γιγαβάτ το 2016 έναντι 15,8 γιγαβάτ το 2010.

Η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ηλιακής αγοράς στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα ωφελήσει ανερχόμενου παίχτες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία με τη ζήτηση να μετακινείται προς την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

econews

Σχόλια