Φωτοβολταϊκά σε στέγες: κορεσμένα τα δίκτυα σε 17 μη διασυνδεμένα νησιά

0
17

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών σε στέγες όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του energypress.gr, το πρόβλημα που υπάρχει όμως είναι ότι σύμφωνα με τη λίστα της ΔΕΗ σε συνολικά 17 νησιά τα δίκτυα είναι κορεσμένα.

Από τα 17 νησιά, στα 12 δεν έχει εγκατασταθεί ούτε ένα φωτοβολταϊκό σε στέγη, παρά το γεγονός ότι σε νησιά όπως η Σάμος και η Λήμνος υπάρχει σημαντικός αριθμός αιτήσεων που είναι σε εκκρεμότητα.

Σε νησιά όπου το δίκτυο παραμένει διαθέσιμο, καταγράφεται σημαντική ανταπόκριση στο πρόγραμμα φωτοβολταϊκά σε στέγες.

Έτσι ακόμη και σε νησιά της άγονης γραμμής, όπως η Ηρακλειά ή η Τήλος, υπάρχουν σήμερα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά σε στέγες,

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, συνολικά στα νησιά του Αιγαίου έχουν εγκατασταθεί 10,242 MW και έχουν κατατεθεί αιτήσεις για ακόμη 28,76 MW.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες ξεπερνούν τα 1.000, ενώ οι αιτήσεις πλησιάζουν τις 3.000.

Πρώτη είναι η Κρήτη, όπου έχουν εγκατασταθεί περίπου 700 συστήματα σε στέγες συνολικής ισχύος 6,9MW.

Ακολουθεί η Χίος με 1,4 MW, η Ρόδος 637KW, η Σύρος 391KW, ενώ συνολικά έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά σε στέγες σε 19 νησιά.

Αντίθετα δεν υπάρχουν ακόμη καθόλου έργα από τα μεγάλα νησιά στη Λήμνο, τη Σάμο και τη Σίφνο καθώς επίσης και στα περισσότερα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Και στις αιτήσεις πρώτη έρχεται η Κρήτη με 27 MW, ενώ σημαντικός αριθμός αιτήσεις εμφανίζεται στη Σάμο (483KW) και τη Ρόδο (346KW).

Συνολικά, στα μη διασυνδεδεμένα νησιά η διαθέσιμη ισχύς για φωτοβολταϊκά σε στέγες είναι 190.898, οι εγκαταστάσεις που λειτουργούν είναι 10.242 KW και οι αιτήσεις 28.768 KW, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ.

 

econews

Σχόλια