Άνδρος: συνεχίζεται ο «εφιάλτης» με τα σκουπίδια – Δεν λειτουργεί το σύστημα επεξεργασίας

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στην παλιά χωματερή οδηγούνται τα απορρίμματα της Άνδρου, καθώς το σύστημα ψυχρής επεξεργασίας απορριμμάτων που είχε εγκαταστήσει ο Δήμος του νησιού δεν λειτούργησε ουσιαστικά ποτέ.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή οκτώ δημοτικών συμβούλων προς τον Περιφερειάρχη Αιγαίου «στις 2 Ιουλίου η Δημοτική Αρχή εγκατέστησε στο νησί ένα σύστημα ψυχρής επεξεργασίας απορριμμάτων, που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και το οποίο υποτίθεται πως θα έλυνε το πρόβλημα. Από τότε και μέχρι και την Κυριακή 24 Ιουλίου, το σύστημα δεν λειτούργησε παρά μόνο για λίγες ώρες! Το αποτέλεσμα είναι τόνοι σκουπιδιών να έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους του νησιού, με μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και για την κάκιστη εικόνα που δίνεται στους επισκέπτες του νησιού μας».

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» υπάρχουν βίντεο αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύουν ότι τα σκουπίδια της Άνδρου συνεχίζουν να «χωνεύονται» από την παλιά χωματερή.

Υπενθυμίζεται πως το σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων είχε εγκαταστήσει η εταιρεία Σούκος. Σύμφωνα με την επίσημη δικαιολογία το σύστημα απέτυχε διότι τα απορρίμματα του νησιού είναι σύμμεικτα με αποτέλεσμα να περιέχουν εκτός από αστικά απόβλητα, μπάζα αλλά και κτηνοτροφικά κατάλοιπα που «φράκαραν» την λειτουργία του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επεξεργασία των απορριμμάτων του νησιού είχε δοθεί με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία και κόστος 3000 ημερησίως.

Σημειώνεται πως τα δικαστήρια έκαναν πρόσφατα δεκτά ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων και επιβάλλουν κράτηση τριών μηνών στο δήμαρχο και πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που θα απορρίπτεται στην χωματερή στο μέλλον.

econews

Σχόλια