Αιολική ενέργεια: η πρώτη συνεταιριστική μονάδα παραγωγής ρεύματος στο Ρέθυμνο

0
12

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες σύνδεσης της πρώτης συνεταιριστικής μονάδας παραγωγής αιολικής ενέργειας, που δημιούργησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Η εν λόγω μονάδα θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για πρώτη φορά μέσα στον Αύγουστο, το αργότερο αρχές Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Νίκου Μπιρλιράκη.

Είναι η πρώτη συνεταιριστική μονάδα παραγωγής αιολικής ηλεκτρικής ενέργειας, πανελλαδικά, ισχύος 2,4 MW το οποίο κατασκευάστηκε από την «Ένωση Ενεργειακή ΑΕ» στην οποία η ΕΑΣ Ρεθύμνου κατέχει το 99%.

Το ύψος της επένδυσης έφτασε τα 3,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη για την ΕΑΣ με τη λειτουργία του πάρκου θα ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εκτιμήσεις του κ. Μπιρλιράκη.

«Η απόσβεση των κεφαλαίων που χρησιμοποίησε η συνεταιριστική επιχείρηση θα γίνει μέσα σε διάστημα μόλις 2,5 χρόνων», τόνισε ο κ. Μπιρλιράκης.

Επίσης, πρόσθεσε πως «η μονάδα αιολικής ενέργειας της ΕΑΣ Ρεθύμνου είναι η πρώτη που θα λειτουργήσει σε όλη τη χώρα, ακόμα και από εκείνη της ΔΕΗ στην Κρήτη, μια και η διαδικασία για την αδειοδότησή της από τη ΡΑΕ ξεκίνησε το 2003».

Την ισχύ των 2,4 MW του αιολικού πάρκου θα παράγουν οι τρεις ανεμογεννήτριες, που εγκαταστάθηκαν σε έκταση 70 στρεμμάτων στην περιοχή Ακούμια του Δήμου Αγίου Βασιλείου και συγκεκριμένα στο όρος Ασιδέρωτο.

Πηγή paseges.gr

econews

Σχόλια