«Όχι» στην πυρηνική ενέργεια από το Ναγκασάκι

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Έκκληση στην ιαπωνική κυβέρνηση για μετάβαση από τα πυρηνικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απηύθυνε ο Δήμαρχος του Ναγκασάκι την ημέρα της επετείου του βομβαρδισμού της πόλης με ατομικά όπλα από τους Αμερικανούς το 1945.

Ο Τομιχίσα Τάουε εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ιαπωνία πρέπει να επενδύσει στην «καθαρή» ενέργεια όπως η ηλιακή, η αιολική και η βιομάζα μετά την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα τον περασμένο Μάρτιο.

Μέχρι την 11η Μαρτίου η Ιαπωνία βάσιζε το ένα τρίτο περίπου των ενεργειακών της αναγκών στα πυρηνικά εργοστάσια και σχεδίαζε την επέκταση του ποσοστού στο 50% ως το 2030.

Από τα 54 εν ενεργεία πυρηνικά εργοστάσια στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μόνο 16 λειτουργούν σήμερα, καθώς τα περισσότερα υποβάλλονται σε ελέγχους ασφαλείας.

Το Ναγκασάκι γνώρισε τον πυρηνικό όλεθρο στις 9 Αυγούστου του 1945 όταν η αμερικανική ατομική βόμβα με το διακριτικό όνομα «Fat Man» (Χοντρός) κόστισε τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους, με τις συνέπειες της ραδιενέργειας να διαρκούν για δεκαετίες.

econews

Σχόλια