ΔΕΗ: επιστολή ΣΜΕΧΑ για τους λιγνίτες

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επιστολή για το ζήτημα της ΔΕΗ και των λιγνιτών απέστειλε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ).

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη και στο πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό.

Αφορμή για την επιστολή στάθηκαν τα χειρότερα του αναμενομένου οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη μη απεικόνιση των μη εξορυγμένων κοιτασμάτων λιγνίτη στις λογιστικές καταστάσεις.

Αναλυτικά, στην επιστολή του ΣΜΕΧΑ αναφέρονται τα εξής:

«Επί της συνημμένης απαντήσεως της ΔΕΗ σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

Σύμφωνα με τις γενικά αποδεκτές λογιστικές αρχές και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, η ΔΕΗ ορθά δεν απεικονίζει στις λογιστικές της καταστάσεις τα αποθέματα λιγνίτη που δεν έχουν εξορυχθεί.

Συμφωνούμε απόλυτα με την απάντηση αυτή της ΔΕΗ σε αυτό το σημείο. Μόνο που η απάντηση κάνει δυστυχώς τα γεγονότα χειρότερα για την Διοίκηση της ΔΕΗ. Για ένα κρατικό μονοπώλιο που το κράτος του έχει παραχωρήσει τον δωρεάν λιγνίτη αξίας 55 δις, στη πράξη οφείλει ο κόσμος και ειδικά οι Έλληνες πολίτες που υποφέρουν λόγω της κρίσης και των φόρων να περιμένουν καλύτερα αποτελέσματα.

Να γνωρίζουν τι θα γίνει σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης ή πώλησης του 17% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο λιγνίτης επειδή δεν εμφανίζεται στις λογιστικές καταστάσεις, απλά θα παραχωρηθεί; Δεν είναι στην πράξη ενεργητικό για την ΔΕΗ χωρίς να έχει κόστος; Το περιουσιακό αυτό στοιχείο που ανήκει σε όλους τους Έλληνες δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε επικείμενη μετοχική αλλαγή; Αν μόνο η αξία των παγίων περιουσιακών στοιχείων της Επιχειρησιακής Μονάδας των Ορυχείων (εκτάσεις και εξοπλισμός ορυχείων, μηχανήματα, έργα υπό κατασκευή κτλ) ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ανακοίνωση- απάντηση της ΔΕΗ, αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο αξίζει ο λιγνίτης».

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης πως «βάσει της απάντησης της επιχείρησης να επισημάνουμε πως το μονοπώλιο της ΔΕΗ δεν μπορεί να συγκριθεί με τις τράπεζες αφού δεν έχει ομόλογα, ούτε επισφάλειες που πηγάζουν από την ύφεση.

Η σύγκριση λοιπόν της πτώσης της ΔΕΗ με την πτώση των τραπεζών είναι άτοπη και χωρίς λογική αλληλουχία. Αν όμως θέλουμε να κάνουμε μία σύγκριση, ας δούμε τι έκαναν οι τιμές από 31 Μαρτίου 2011. Ο γενικός δείκτης χάνει 31% περίπου, ο FTSE 20 35% και η μετοχή της ΔΕΗ 45%, ενώ εδώ μέρισμα μετά από φόρους περίπου 6% με τις τότε υψηλότερες τιμές. Η μετοχή λοιπόν καταγράφει αποδόσεις χειρότερες από αυτές της αγοράς. Σίγουρα μέρος της πτώσης οφείλεται και στην πορεία των αποτελεσμάτων της επιχείρησης.

Η διοίκηση που επελέγη από opengov, μετά από μακρόχρονη εξέταση βιογραφικών, τι στόχους έχει; Η καθυστέρηση επιλογής του ΔΣ της ΔΕΗ έγινε μόνο για εξέταση βιογραφικών και συστάσεων χωρίς να τεθούν στόχοι κερδοφορίας; Έχει η ΔΕΗ στόχους κερδοφορίας;

Αν ναι ποιους; Που είναι το business plan; Ποιος ελέγχει την εφαρμογή του και τις αποκλίσεις; Πως θα προσελκύσουμε επενδυτές σε λογικές τιμές πώλησης χωρίς να έχει γίνει μία εσωτερική αναδιοργάνωση της επιχείρησης; Πώς θα προσελκύσουμε επενδυτές αν δεν καταφέρει η επιχείρηση να βελτιώσει τα αποτελέσματά της; Η άνοδος της κερδοφορίας δεν θα ανεβάσει προφανώς την αξία της;».

econews

Σχόλια