ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι μαθητές στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών

0
15

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η σχολική χρονιά 2010-2011 τελείωσε! Όλη τη χρονιά οι μαθητές όλων των σχολείων όλων των τάξεων έμαθαν πολλά καινούρια πράγματα. Πάρα πολλοί μαθητές όμως Λυκείου, Γυμνασίου, Δημοτικού, Νηπιαγωγείων αλλά και Παιδικών Σταθμών είχαν μια ξεχωριστή εμπειρία.

Δεκάδες μαθητές επισκέφθηκαν τη χρονιά που μας πέρασε το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας (ΚΔΘΧ) του ΑΡΧΕΛΩΝ στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας. Εκεί, γνώρισαν από κοντά σε μεγάλες δεξαμενές θαλάσσιες Χελώνες που φιλοξενούνται στο ΚΔΘΧ ώσπου να γίνουν τελείως καλά και να απελευθερωθούν στη θάλασσα.

Την καθημερινή φροντίδα τους όπως καθαριότητα, χορήγηση φαρμάκων και την τροφή τους φροντίζουν μπροστά στα μάτια των επισκεπτών οι εθελοντές από όλο τον κόσμο με την ευθύνη του κ. Παύλου Τσάρου και την επίβλεψη της κτηνιάτρου κα. Λυτώς Κριτσέλη .

Με την άφιξη των σχολείων στην είσοδο του ΚΔΘΧ τους μαθητές καλωσορίζουν οι κυρίες Ανθούλα Τόγια, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Αγωγής και οι συνεργάτριές της Μαρία Παπαδοπούλου και Εύα Βάσιου. Μετά το καλωσόρισμα τα παιδιά μαθαίνουν για τη ζωή, τις συνήθειες, τους κινδύνους κ. ά. που σχετίζονται με τις θαλάσσιες χελώνες, όπως οι λόγοι που τις έφεραν στο ΚΔΘΧ, και πώς μπορούμε όλοι μας με διάφορους τρόπους να βοηθήσουμε.

Έπειτα, οι επισκέπτες “συστήνονται” με τις χελώνες που περιθάλπονται στις δεξαμενές και τέλος, στην αίθουσα προβολών, παρακολουθούν παρουσίαση με θέμα τις λειτουργίες της φύσης και τις ανθρώπινες επεμβάσεις, προσαρμοσμένη στην ηλικία τους. Ακολουθεί συζήτηση, συμπεράσματα και τέλος, οι ίδιοι οι μαθητές “ανακάλυπταν ” τρόπους σεβασμού προς το περιβάλλον και τη θαλάσσια χελώνα.

Τους νεότερους σε ηλικία φίλους μας (νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς) πρώτη φορά φέτος τους περίμενε μια έκπληξη. Μετά την επίσκεψη στις δεξαμενές, σε ειδικά διαμορφωμένο βαγόνι, αρκετά “παιχνιδιάρικο” παρακολουθούσαν κουκλοθέατρο, συμμετείχαν με χειροτεχνίες , ζωγραφική, κινητικά παιχνίδια κ. ά.

Τα σχολεία αυτά κατέφθαναν με ραντεβού καθημερινά (εκτός Σαββατοκύριακου) σε ομάδες. Ανάλογα με τη ζήτηση και τα διαθέσιμα στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ οι ομάδες που ξεναγούνταν ανά ημέρα ήταν από δύο έως πέντε.

Φεύγοντας, δάσκαλοι, συνοδοί και μαθητές είχαν «πλουτίσει» με εμπειρίες που ως τότε ήξεραν μόνο από βιβλία, αλλά και είχαν αναρωτηθεί, ελπίζουμε, για τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα και το περιβάλλον γενικότερα. Ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την ερχόμενη χρονιά σιγομουρμούριζαν περνώντας την πόρτα καινούριες σκέψεις για να κουβεντιάσουν με γονείς, αδέλφια και φίλους.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ευχαριστεί θερμά τους 10.000 μαθητές και τους 700 εκπαιδευτικούς που επισκέφτηκαν και στήριξαν το Κέντρο Διάσωσης την χρονιά που πέρασε.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ανανεώνει το ραντεβού του με το μαθητόκοσμο για την νέα σχολική χρονιά 2011-2012 και περιμένουμε τα παιδιά από τον Οκτώβρη με νέο, ενημερωμένο υλικό.

econews

Σχόλια