Σομαλία: 29.000 παιδιά πέθαναν από την πείνα

0
155

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Περίπου 29.000 παιδιά πέθαναν τους τελευταίους 3 μήνες στη Σομαλία, εξαιτίας της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει το Κέρας της Αφρικής εδώ και πολλές δεκαετίες, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να δράσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο protothema.gr, η Νάνσι Λίντμποργκ της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) στη διάρκεια ακρόασης στο αμερικανικό Κογκρέσο, τόνισε ότι «Βασιζόμενοι σε εκθέσεις που αφορούν τη διατροφή και τη θνησιμότητα, εκτιμούμε ότι πάνω από 29.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πέθαναν τις τελευταίες 90 ημέρες στη Σομαλία».

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Κρις Κουνς δήλωσε ότι «πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων 20 ετών. Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι στη Σομαλία, την Αιθιοπία, την Κένυα, το Τζιμπουτί και άλλες γειτονικές χώρες, αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ξηρασία στην ανατολική Αφρική απειλεί περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους. Στη Σομαλία, 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από άμεση ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε η Λίντμποργκ.

Στη Σομαλία η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς οι ισλαμιστές σεμπάμπ εμποδίζουν από το 2009 την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ και ορισμένων διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων στα εδάφη που ελέγχουν.

Μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί μόνο τα μισά από τα 2 δις δολάρια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πείνας, με βάση τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Κουνς.

 

econews

Σχόλια