Βιοκαύσιμα: απάντηση του ΣΒΙΒΕ στα δημοσιεύματα που μιλούν για «σκάνδαλα»

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Ο Σύνδεσμος  Βιομηχάνων Βιοντίζελ (ΣΒΙΒΕ) απαντώντας σε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σκάνδαλα στην παραγωγή βιοντίζελ, κάνει λόγο για μεθοδεύσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και τίθενται εις βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων του χώρου.

Ο ΣΒΙΒΕ εκφράζει την αποστροφή του για τις μεθοδεύσεις συγκεκριμένων εταιριών «που τροφοδοτούν τέτοιου είδους δημοσιεύματα με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων τους και μόνο» και υποστηρίζει ότι αυτά στοχεύουν τις ελληνικές εταιρίες παραγωγής βιοντίζελ και τον ελληνικό αγροτικό κόσμο δημιουργώντας εύκρατο έδαφος για την αθρόα είσοδο εισαγόμενων ελαίων και σπόρων στη χώρα μας.

Αναλυτικότερα, ο Σύνδεσμος αναφέρει:

«Σε τούτες τις πρακτικές ο οποιοσδήποτε θα μας βρει απέναντι του, καθώς δεν προτιθέμεθα να αφήσουμε και αυτό το υγιές κομμάτι της ελληνικής βιομηχανίας, της βιομηχανίας της πράσινης ανάπτυξης που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ελληνική αγροτική παραγωγή, έρμαιο στα χέρια εταιριών που σκοπό έχουν να μετατρέψουν την συνεχώς αυξανόμενη απασχόληση των Ελλήνων αγροτών σε αγορά εισαγόμενων σπόρων αλλά και βιοντίζελ.

Ο Σ.ΒΙ.Β.Ε. εμμένοντας σταθερά στις θέσεις του από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι σήμερα, εργάζεται αδιάλειπτα για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου με όρους διαφάνειας και την επιβολή συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού. Ο Σύνδεσμος μας είναι υπέρμαχος όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τη δυνατότητα που έχει η χώρα μας να αναδείξει τον κλάδο των βιοκαυσίμων ως έναν ελληνικό κλάδο που στο μεγαλύτερο κομμάτι του κύκλου παραγωγής του θα εξυπηρετείται από Έλληνες καλλιεργητές.

Αντιλαμβανόμενοι, τις υποχθόνιες επιθέσεις που δέχεται ο κλάδος μας, αλλά και αυτός των καλλιεργητών ενεργειακών σπόρων, δηλαδή οι χιλιάδες ελληνικές οικογένειες σε περιφερειακές και παραμεθόριες περιοχές, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να εκφράσουμε τα εξής:

Μετά τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ για την κατανομή βιοντίζελ του έτους 2010, όπου σε πρώτη φάση διαπιστώθηκε ότι τα καλλιεργούμενα στρέμματα είναι 630.000, στάλθηκε έγγραφο από την ίδια υπηρεσία σε όλες τις εταιρίες παραγωγής βιοκαυσίμων να προσπαθήσουν να διορθώσουν τα λάθη που έχει κάνει το μηχανογραφικό τους σύστημα (λάθη στους κωδικούς των αγροτεμαχίων, στους κωδικούς της καλλιέργειας κ.α.), ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Κατόπιν αυτού, με την ολοκλήρωση του επανελέγχου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα πραγματικά καλλιεργούμενα στρέμματα είναι περί τις 800.000. Έτσι η απόκλιση της τάξης περίπου του 10% που παρατηρείται από τα δηλωθέντα στρέμματα είναι απόλυτα λογική και οφείλεται κυρίως σε αλλαγή απόφασης του αγρότη για το τι θα σπείρει χωρίς να ενημερωθούν οι εταιρίες παραγωγής βιοντίζελ. Στο ανωτέρω οι συντάκτες πιάστηκαν ανενημέρωτοι και τους καλούμε να το διασταυρώσουν με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ άμεσα.

Γίνεται τόση συζήτηση για τους ελέγχους αυτούς, ωστόσο εύλογα γεννώνται τα ακόλουθα ερωτήματα. Ενδιαφέρθηκε κανείς ποτέ να ελέγξει τους εισαγωγείς;

Ελέγχθηκε ουδέποτε αν οι εισαγόμενες ποσότητες προέρχονται πράγματι από τα εργοστάσια της Ε.Ε. με τα οποία είχαν εμφανιστεί να έχουν συμβάσεις κάποιοι εισαγωγείς;

Αν τα συγκεκριμένα εργοστάσια παρήγαγαν πράγματι τις ποσότητες αυτές στην ΕΕ ή ενδεχομένως απλώς τις εισήγαγαν παρανόμως από τρίτες χώρες εισπράττοντας εμμέσως παράνομες επιδοτήσεις; Γιατί άραγε οι Έλληνες παραγωγοί υφίστανται τόσους πολλούς ελέγχους και ποινές, ενώ οι εισαγωγείς μένουν στο απυρόβλητο;

Επίσης δε γίνεται καμία αναφορά στην μείωση της κατανάλωσης ντίζελ κίνησης που παρατηρήθηκε το 2010 και η οποία είχε ως αποτέλεσμα η απορρόφηση βιοκαυσίμου από τα διυλιστήρια να μειωθεί κατά 30% και η κατανομή να συρρικνωθεί κατά περίπου 45.000 χιλιόλιτρα, με άμεσο αποτέλεσμα στις αποθήκες πολλών εταιριών παραγωγής βιοκαυσίμων να παραμείνει λάδι από ενεργειακές καλλιέργειες.

Αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα κάνουν επιλεκτική χρήση των όρων, αλλά και των παραγωγών εταιριών, ώστε να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Ύποπτος παραμένει επίσης ο χρόνος που εμφανίζονται τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, ώρες μετά την υπογραφή της κατανομής του 2011 από το ΥΠΕΚΑ, η οποία βασίζεται στη συντριπτική της πλειοψηφία σε ελληνικό βιοντίζελ».

 

Πηγή energypress.gr

econews

Σχόλια