Αμοργός: σύσκεψη για ΑΠΕ, ΧΥΤΑ, αφαλάτωση και αλιεία

0
23

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Επίσκεψη στην Αμοργό πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Παμπάκα, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γκούφα Γιώργο, τον αναπληρωτή Δ/ντη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Παγανέλη Γιώργο.

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο όπου έγινε αναλυτική εξέταση της πορείας των έργων, του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Διαπιστώθηκε η δυσκολία ολοκλήρωσης των μελετών στα μικρά νησιά καθώς και οι καθυστερήσεις για τις εγκρίσεις και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να πιέσει προκειμένου να απλουστευτούν οι αδειοδοτήσεις. Για το πρόβλημα της ύδρευσης προκρίνεται η λύση της αφαλάτωσης σε συνδυασμό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ νήσων.

Eπίσης, ο δήμαρχος Αμοργού ενημέρωσε για τη συνεργασία του Δήμου με το Επιμελητήριο Κυκλάδων και την ένταξη της Αμοργού στο πρόγραμμα ενεργειακά αυτόνομα νησιά, το οποίο θα στηρίξει και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Συνοδευόμενος από τον δήμαρχο κ. Νικήτα Ρούσσο και μηχανικό του Δήμου το κλιμάκιο επισκέφθηκε τα ολοκληρωμένα έργα του σύγχρονου σφαγείου και τον νέο ΧΥΤΑ.

Σε συνέχεια πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση με παραγωγικές τάξεις και κατοίκους του νησιού, όπου έγινε διεξοδική συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί.

Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε την πρόταση του για το ΕΣΥ Νοτίου Αιγαίου λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητας του χώρου (πολυνησία), καθώς και την ανάπτυξη πλήρους συστήματος τηλεϊατρικής και ΕΚΑΒ Νοτίου Αιγαίου.

Συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς του νησιού με έμφαση στην προστασία των τοπικών αλιέων από τους παράνομους αλιείς.

Επίσης έγινε αναλυτική παρουσίαση των προγραμμάτων που αφορούν τους Κτηνοτρόφους, τους Αγρότες και του Αλιείς, από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παμπάκα και τον Αναπληρωτή Δ/ντη κ. Παγανέλη.

Η εκμετάλλευση των τοπικών προϊόντων, η τυποποίηση τους και η ανάδειξη του πλούτου του νησιού, όπως τα αρωματικά φυτά πρέπει να γίνει με συστηματικό τρόπο. Η βράβευση επιχείρησης του νησιού με διεθνές βραβείο για την ποιότητα του παραγόμενου μελιού είναι ένα παράδειγμα που πρέπει να ενθαρρύνει τους ασχολούμενους με τον πρωτογενή τομέα.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τους κατοίκους για την προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου στον νησιώτικο χώρο να συνεχίσουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2013-2020, και άρα είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός και οι μελέτες των έργων για την επόμενη προγραμματική περίοδο προκειμένου να υπάρχει η απαραίτητη προετοιμασία.

 

Πηγή ypodomes.com

 

econews

Σχόλια