Αυθαίρετα: με κοινωνικά κριτήρια τα πρόστιμα

0
37

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Βάσει κοινωνικών κριτηρίων θα καθορίζεται το ύψους του προστίμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Έθνος, στα βασικά κριτήρια συγκαταλέγεται το κοινωνικό κριτήριο της πρώτης και βασικής κατοικίας, η τιμή ζώνης, η ύπαρξη (ή μη) οικοδομικής άδειας και το μέγεθος της αυθαιρεσίας.

Επιπλέον, μιλώντας στο «Mega» χθες, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως τα πρόστιμα δεν μπορεί να είναι ενιαία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι δόσεις για την αποπληρωμή του ειδικού προστίμου.

Το σ/ ν προβλέπει 8 δόσεις για την κατοικία και 14 για τις άλλες χρήσεις. Σημειώνεται ότι η οριστικοποίηση των ρυθμίσεων για τα αυθαίρετα αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Μέσα σε δάση

Για τους οικισμούς που με την κατάρτιση των δασικών χαρτών βεβαιώνεται πως βρίσκονται μέσα σε δάση, ο υπουργός παρέπεμψε στον νόμο περί Βιοποικιλότητας.

Ο συγκεκριμένος νόμος δίνει τη δυνατότητα στους οικείους δήμους να προχωρήσουν σε πολεοδομικό σχεδιασμό εφόσον αποδεικνύεται πως η αλλαγή χρήσης έγινε με απόφαση της διοίκησης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης πρότεινε χθες στην επιτροπή της Βουλής που συζητά το σ/ ν, η τακτοποίηση του αυθαιρέτου να διαρκέσει για όσο διάστημα διατηρείται εν ζωή το κτίριο, εφόσον έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή ανέγερσής του ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός. Στο σχέδιο νόμου ορίζονται ως ανώτατο χρονικό διάστημα για την τακτοποίηση τα 40 χρόνια.

Τη μείωση του συντελεστή προστίμου στο 10%, από 15% που προβλέπει το νομοσχέδιο, προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Ζητά επίσης το τελικό κόστος της τακτοποίησης να μην υπερβαίνει το 25% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

econews

Σχόλια