Πύρινα μέτωπα στην Κέρκυρα

0
11

Περιβάλλον- Ενέργεια- Περιβάλλον

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Κέρκυρα, όπου εξακολουθούν να μαίνονται τα μεγαλύτερα πύρινα μέτωπα τα οποία δημιουργήθηκαν από φωτιές που ξέσπασαν σε διαφορετικά σημεία και σχεδόν ταυτόχρονα χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στα nea.gr, ενεργά παραμένουν τα 11 από τα 19 πύρινα μέτωπα, με τα μεγαλύτερα να βρίσκονται κοντά στα χωριά Αλειματάδες, Δουκάδες, Λάκωνες και Κομπίτσι χωρίς να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Επιπλέον δυνάμεις μετέβησαν στο νησί από τη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο και συνολικά επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 60 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 20 υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος Κερκυραίων, Γιάννης Τρεπεκλής, έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού στο σύνολο του νησιού, αφού οι φωτιές έχουν ξεσπάσει από τον βορρά έως τον νότο.

Παράλληλα, πυρκαγιά ξέσπασε χθες στα Λαγκαδάκια της Ζακύνθου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας επιχειρούσαν για την κατάσβεση της 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα και τρες δημοτικές υδροφόρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», σχέδιο εμπρηστών «βλέπουν» οι αρχές πίσω από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο νησί της Κέρκυρας, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά.

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε τα ξημερώματα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, αφού τόνισε ότι η συνεργασία όλων είναι σημαντική για την επόμενη μέρα, εκτίμησε πως οι ταυτόχρονες εστίες φωτιάς δεν είναι τυχαίο γεγονός και υπογράμμισε ότι παράλληλα με το έργο της κατάσβεσης, θα πρέπει να εντοπιστούν και να συλληφθούν όσοι ευθύνονται.

«Υπάρχει σωρεία ενδείξεων πως εξελίσσεται προσπάθεια, μεμονωμένη ή μη, βάση σχεδίου, ή χωρίς σχέδιο», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρίσκονται όλοι σε επαγρύπνηση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ανάλογων συμβάντων.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσε την εικόνα του χάρτη των πυρκαγιών και επανέλαβε ότι ενδεχομένως πρόκειται για σχέδιο εμπρηστών. Ζήτησε μάλιστα, τη συνδρομή όλων για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους.

econews

Σχόλια