Ρέθυμνο: τεράστιες οι καταστροφές από την πυρκαγιά

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τεράστια η καταστροφή στο δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο από τη φωτιά, η οποία τις προηγούμενες ημέρες κατέκαψε γύρω στα 20 χιλιάδες στρέμματα πράσινης γης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Εξπρές, η νότια πλευρά του Ρεθύμνου καπνίζει ακόμα, ελαιώνες και κτηνοτροφικές περιουσίες έχουν σβήσει από το αγροκτηνοτροφικό κεφάλαιο του νομού, ενώ οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είναι προβληματισμένοι για το μέλλον τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ήδη έχουν ξεκινήσει οι έρευνες από ειδικό κλιμάκιο του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η μεγάλη πυρκαγιά είναι  αποτέλεσμα εμπρησμού.

Στην περιοχή περιπολούν και σήμερα ομάδες πυροσβεστών με στόχο την αποτροπή της όποιας αναζωπύρωσης, ενώ αναμένεται κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την πλήρη καταγραφή των καμένων γεωργικών εκτάσεων σε Πλατανέ, Κεντροχώρι, “Ανω και Κάτω Κρύα Βρύση, Ορνέ, Σαχτούρια, Μέλαμπες και την περιφέρεια των Ακουμίων.

Αν και πολλοί κάτοικοι ανέφεραν ότι η επέμβαση για την κατάσβεση καθυστέρησε, όλοι μιλούν για αυταπάρνηση όσων συμμετείχαν στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αγίου Βασιλείου έχει καταθέσει πρόταση για λήψη άμεσων μέτρων ώστε να ανακουφιστούν όσοι επλήγησαν από τη φωτιά.

Στα μέτρα που προτείνει περιλαμβάνονται οι αναστολές πληρωμών υποχρεώσεων αγροτών και κατοίκων, ενίσχυση των ανέργων, χορήγηση έκτακτων πιστώσεων στο δήμο και χαμηλότοκα δάνεια από τις τράπεζες.

econews

Σχόλια