Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον: «λίφτινγκ» στα πρώτα 3.300 ακίνητα

0
16

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Οι πιο δημοφιλείς ενεργειακές παρεμβάσεις που θέλουν να κάνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες είναι κουφώματα με ενεργειακά τζάμια, μονώσεις και ηλιακοί συλλέκτες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του energypress.gr, αυτό δείχνει μια πρώτη αξιολόγηση των εργασιών για τις οποίες αιτούνται να επιδοτηθούν μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», οι 19.000 που μέχρι σήμερα έχουν ήδη πάρει προέγκριση δανείου από τις τράπεζες (από ένα σύνολο 39.000 αιτήσεων).

Πρώτη περιφέρεια με το μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό υποβληθέντων αιτήσεων, αναδεικνύεται η Κεντρική Μακεδονία, προφανώς λόγω και του πιο δύσκολου χειμώνα συγκριτικά με τη Νότια Ελλάδα.

Οι τράπεζες από τους 19.000 έχουν επιλέξει 8.000 με τους πιο «ώριμους» φακέλους, με τους οποίους προχωρούν σταδιακά στη σύναψη των πρώτων συμβάσεων και στην εκταμίευση των προκαταβολών.

Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν να ειδοποιούνται τηλεφωνικά για να περάσουν από τα τραπεζικά καταστήματα και να υπογράψουν οι πρώτοι 2.200, ενώ από χθες καλούνται να βάλουν την υπογραφή τους άλλοι 1.100.

Οι 3.300 δικαιούχοι αφού συνάψουν εντός Αυγούστου σύμβαση με τις τράπεζες, θα πρέπει το αργότερο ως τα τέλη Δεκεμβρίου να έχουν φέρει σε πέρας τις παρεμβάσεις στις κατοικίες τους. Διότι το 4μηνο είναι ο μέγιστος χρόνος υλοποίησης που προβλέπει το πρόγραμμα.

Παράλληλα, έλεγχοι έχουν ξεκινήσει να γίνονται και στα «πράσινα» πιστοποιητικά των πρώτων 3.300.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους 15.700, οι φάκελοι τους βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο «ωρίμανσης».

Σύμφωνα με στελέχη της ειδικής υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ που παρακολουθεί την πρόοδο του έργου, αν διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός κλήσεων από τις τράπεζες, τότε άλλοι 8.000 θα κληθούν σταδιακά στο δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου να υπογράψουν συμβάσεις.

Το τελευταίο δίμηνο του 2011 θα ειδοποιηθούν και οι τελευταίοι εναπομείναντες 7.700, με βάση πάντα το σημερινό αριθμό όσων έχουν πάρει προέγκριση δανείου, καθώς το πρόγραμμα συνεχίζει και υποβάλλονται συνεχώς  νέες αιτήσεις.

 

econews

Σχόλια