Ιχθυοκαλλιέργειες: εντείνονται οι αντιδράσεις

0
66

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εντείνονται σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας οι αντιδράσεις για τις ιχθυοκαλλιέργειες σε τουριστικές περιοχές όπως η Ιθάκη, η Κεφαλονιά, η Σύμη, η Χάλκη, ο Πόρος, η Λέσβος, η Λήμνος, η Κάλυμνος, αλλά και περιοχές μεγάλης πολιτιστικής σημασίας όπως η Επίδαυρος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έτοιμοι να παραιτηθούν είναι δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο του Πόρου, ενώ 12 δήμοι της χώρας θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αν εγκριθούν τελικά οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

Ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης παραδέχεται ότι πράγματι το χωροταξικό είναι κακό, όσον αφορά την Αργολίδα, ενώ και ο υφυπουργός Τουρισμού Ν. Νικητιάδης δηλώνει ότι η ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας δεν πρέπει να λειτουργήσει σε βάρος της τουριστικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκης διαβεβαιώνει ότι οι τεκμηριωμένες απόψεις της διαβούλευσης θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση του νέου χωροταξικού σχεδιασμού.

Ωστόσο οι αντιρρήσεις προς το υπάρχον σχέδιο συνεχίζονται και εντείνονται, με τους διαμαρτυρόμενους να καταγγέλλουν ότι νομιμοποιεί την υφιστάμενη αναρχία, και αυξάνει κατακόρυφα την εγκεκριμένη έως τώρα δυναμικότητα των μονάδων, δημιουργώντας ένα βιομηχανικό θαλάσσιο εργοτάξιο.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό έκλεισαν οριστικά, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη νήσων Δ. Κατσικάρη, μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στις θέσεις Καλάμι και Πυρκαλή στον Πόρο. Για επτά συνεχόμενα χρόνια καταγράφονταν υπερβάσεις μέχρι και 500%, χωρίς καμία αρχή να τολμά να εφαρμόσει το νόμο.

econews

Σχόλια