Φυσικό αέριο: εις διπλούν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην ηλεκτροπαραγωγή

0
26

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Η διάταξη του ψηφισθέντος νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για το 3ο Ενεργειακό Πακέτο, με την οποία οι μεγάλοι ενεργειακοί καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην ηλεκτρική ενέργεια, ύψους 2,5 ευρώ ανά MWh, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο χώρο των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του energypress.gr, από την 1η Σεπτεμβρίου, επιβάλλεται για πρώτη φορά ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, ίσος με 5,4 ευρώ/ MWh, σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο.

Συγκεκριμένα, από το Σεπτέμβριο οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καίνε φυσικό αέριο,  θα φορολογούνται δύο φορές, μία με το φόρο που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος για το φυσικό αέριο και μία με αυτόν που προβλέπει το ενεργειακό νομοσχέδιο.

Παράγοντες εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, θεωρούν ότι τα επιτελεία των υπουργείων ΠΕΚΑ και Οικονομικών δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις που θα έχει η διπλή αυτή φορολόγηση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής.

«Τι άλλο να συμπεράνει κανείς όταν ο ίδιος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης επιβάλλεται και στο αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, το προϊόν της οποίας φορολογείται ξανά με ΕΦΚ», αναρωτιέται χαρακτηριστικά στέλεχος του χώρου.

Επίσης, υποστηρίζει ότι παρότι ένα βασικό κίνητρο για την ψήφιση του νόμου σχετικά με το 3ο Ενεργειακό Πακέτο είναι η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις κοινοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, έχει ενδιαφέρον να εξεταστεί κατά πόσο η επιβολή ΕΦΚ στο αέριο ως καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή είναι σύμφωνη με τις σχετικές διατάξεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών.

 

econews

Σχόλια