Ιωάννινα: Σύσκεψη για το ΧΥΤΑ Ελληνικού

0
11

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Την ανάγκη άμεσης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού επεσήμαναν και όσοι πήραν μέρος στη σύσκεψη που έγινε, μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών.

Να σημειωθεί, ότι ο ΧΥΤΑ έχει παραδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ολοκληρωμένος και απομένει η περιμετρική πυρασφάλεια καθώς και η έκδοση άδειας οργάνωσης και λειτουργίας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της αναδόχου κοινοπραξίας, του Δήμου Ιωαννιτών και όλων των ΟΤΑ Ιωαννίνων, για να οριστικοποιηθεί η διαδικασία δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Χωματερή Δουρούτης

Πιο πολλά απ’ ότι φαινόταν αρχικά είναι τα προβλήματα από τη φωτιά στη χωματερή της Δουρούτης.

Οι διοξίνες που αναδύονται πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα από τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές τοπικών Φορέων, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η λειτουργία της χωματερής, αλλά να ξεκινήσει επιτέλους να δέχεται σκουπίδια ο ΧΥΤΑ Ελληνικού.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Καθηγητής Χημείας Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στις διοξίνες, τις οποίες χαρακτήρισε επιβλαβείς για τη δημόσια Υγεία.

Παράλληλα, τόνισε, ότι η «χωματερή της Δουρούτης πρέπει να σταματήσει να δέχεται σκουπίδια και όσο το δυνατόν πιο σύντομα να ξεκινήσει η αποκατάστασή της».

Επίσης,  ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πρόσθεσε ότι θα γίνει έλεγχος από τον «Δημόκριτο» στα ζωικά προϊόντα που προέρχονται από ζώα που βόσκουν ελεύθερα στην ύπαιθρο και σε απόσταση μέχρι 5 χιλιόμετρα από τη χωματερή.

«Τα λαχανικά και τα φρούτα της περιοχής σε απόσταση μέχρι 5 χιλιόμετρα από τη χωματερή να πλένονται πολύ καλά πριν την κατανάλωσή τους. Οι διοξίνες είναι υδατοδιαλυτές και απομακρύνονται εύκολα με το νερό» υπογράμμισε και συνέστησε τον περιορισμό της βόσκησης των ζώων στην ύπαιθρο σε περιοχές απόστασης μέχρι 5 χιλιόμετρα από τη χωματερή, μέχρι την ημέρα της δημοσίευσης των πρώτων αποτελεσμάτων.

Αντιδράσεις στο Ελληνικό

Πάντως νέο εμπόδιο στη λειτουργία του ΧΥΤΑ φαίνεται πως βάζουν οι κάτοικοι του Ελληνικού, που συνεδρίασαν τη Δευτέρα.

Αποφάσισαν να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση για να χωροθετηθεί άμεσα ο ΧΥΤΥ, μαζί με το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ειδάλλως θα αποκλείσουν το δρόμο που οδηγεί στο ΧΥΤΑ.

Οι κάτοικοι ζητούν να τηρηθεί η δέσμευση της Δήμητρας Γεωργακοπούλου – Μπάστα, Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, για τριετή λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.

 

Πηγή εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος

 

econews

Σχόλια