Στο «μικροσκόπιο» οι μεταφορές χημικών

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

H ανάγκη μετακίνησης του κέντρου βάρους των μεταφορών από τις οδικές μεταφορές προς το σιδηρόδρομο και τις «λεωφόρους» της θάλασσας ήταν το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν μελέτες που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LOSAMEDCHEM, στο οποίο μετέχει ως εταίρος το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Οι μελέτες, που αφορούσαν σε διαφορετικές περιοχές της Μεσογείου, με ευθύνη των τοπικών εταίρων του έργου, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στη Μάλτα, κατά τη διάρκεια της οποίας, επίσης, καταγράφηκαν οι τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα των σιδηροδρομικών μεταφορών, καθώς και η σημαντική υστέρηση της  αποτελεσματικότητας των λιμανιών της Μεσογείου, σε σύγκριση με αυτά της Βόρειας Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου υπογράμμισαν τις σημαντικές ελλείψεις υποδομών μεταφοράς στην περιοχή της Μεσογείου, η ανάπτυξη των οποίων, όπως σημείωσαν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων και μεγαλύτερη ασφάλεια των μεταφορών.

Στην ημερίδα μετείχαν, εκ μέρους του ΕΒΕΘ, ο β΄ αντιπρόεδρός του, Ιωάννης Βεργίνης και το στέλεχος του Τμήματος Μελετών και Έρευνας, Γιώργος Εμμανουηλίδης. Παράλληλα, για λογαριασμό του ΕΒΕΘ συμμετείχε η χημικός Μαριάννα Νάκου, ως εκπρόσωπος της εταιρίας Συμβούλων Μεταφορών Tredit ΑΕ, που έχει αναλάβει, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού την εκπόνηση των προβλεπόμενων από το έργο μελετών για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν επίσης βέλτιστες πρακτικές στις μεταφορές των χημικών στη Μεσόγειο, όπου το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε πρακτικές στρατηγικού χαρακτήρα, από τις οποίες αποκομίζουν ταυτόχρονα σημαντικά οφέλη πολυάριθμες επιχειρήσεις, όπως η δημιουργία cluster χημικών βιομηχανιών στην Tarragona της Ισπανίας με επικεφαλής το Λιμάνι της Tarragona και η ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων παρακολούθησης των θαλασσίων μεταφορών στα λιμάνια της Γένοβα και της Βαρκελώνης.

Ο κίνδυνος για τη Μεσόγειο

Να σημειωθεί ότι αντικείμενο του έργου LOSAMEDCHEM είναι η βελτίωση των μεταφορών των χημικών προϊόντων στην περιοχή της Μεσογείου, έπειτα από την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, τον εντοπισμό βέλτιστων πρακτικών και τη διατύπωση σχετικών προτάσεων.

Παράλληλα, καίριο σημείο του project είναι η ασφάλεια των μεταφορών, καθώς η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα, στην οποία ένα ατύχημα θα μπορούσε να επιφέρει καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στις πληγείσες περιοχές. Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων γίνεται από τη Μεσόγειο, ενώ η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αυξάνεται διαρκώς, κατά την τελευταία δεκαετία, με έντονους ρυθμούς.

Επικεφαλής εταίρος του LOSAMEDCHEM είναι η Επαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Νοβάρα (Ιταλία) και στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν –εκτός από το ΕΒΕΘ- η Αναπτυξιακή Εταιρεία των Ιταλικών Χημικών Βιομηχανιών (SC Sviluppo Chimica), οι Οργανισμοί Λιμένος της Genoa και της Τεργέστης (Ιταλία), το Πανεπιστήμιο του Maribor (Σλοβενία), το Λιμάνι του Koper (Σλοβενία), η Ένωση Τοπικών Συμβουλίων της Μάλτας, το Λιμενικό Ινστιτούτο Μελετών της Περιφέρειας της Βαλένθια (Ισπανία) και το Γενικό Συμβούλιο Επιμελητηρίων της Καταλονίας (Ισπανία). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

econews

Σχόλια