Φυσικό αέριο: η ΡΑΕ ενέκρινε τον Κώδικα Διαχείρισης

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το σχέδιο τροποποιήσεων του Κώδικα Διαχείρισης για το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έπειτα από μακρά διαβούλευση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας  energia.gr, στο κείμενο αντιμετωπίζονται μεταξύ άλλων ζητήματα όπως η διακρατική μεταφορά φυσικού αερίου, η ανάπτυξη των υποδομών καθώς και η διαχείριση του τομέα LNG, ο οποίος είναι στενά συνδεδεμένος με τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς.

Τα συγκεκριμένα θέματα εύλογα έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και των ξένων ενεργειακών ομίλων που ενδιαφέρονται για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας (λ.χ. Edison, Socar, Statoil, Gazprom κ.α.).

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ιδιαίτερη σημασία στις διατάξεις του συγκεκριμένου Κώδικα αποδίδεται συνολικά από το Αζερμπαϊτζάν, ενόψει και της τελικής πολιτικής / επενδυτικής απόφασης που αναμένεται να ληφθεί τον Οκτώβριο σχετικά με τις προτεραιότητες διοχέτευσης φυσικού αερίου σε κάποιον ή κάποιους από τους σχεδιαζόμενους στο πλαίσιο του Νότιου Διαδρόμου αγωγούς.

Επίσης, στη διαμόρφωση του Κώδικα λήφθηκαν υπόψη οι διατάξεις του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου σχετικά με τον τύπο και τους χρόνους κατάρτισης και υποβολής των προγραμμάτων ανάπτυξης από το Διαχειριστή φυσικού αερίου. Υπό διαμόρφωση παραμένουν, πάντως, τα ζητήματα της τιμολόγησης.

Τέλος, ένα ζήτημα που αναμένεται να διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες είναι το κατά πόσον ο Κώδικας θα αποτελέσει άμεσα νομοθέτημα, ή θα έχει χαρακτήρα εισήγησης της ΡΑΕ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο, με βάση τις αλλαγές που έχουν περιληφθεί στο ενεργειακό νομοσχέδιο, θα εκδώσει σχετική υπουργική απόφαση.

econews

Σχόλια