Ενεργειακό νομοσχέδιο: στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση

0
2

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων και βουλευτών ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου «για τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, για έρευνα, παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο στο οποίο η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης και, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, το ΥΠΕΚΑ έχει υιοθετήσει αρκετές από τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με βελτιωτικές τροποποιήσεις που επέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά με πολλές επιμέρους παρατηρήσεις για την ανάγκη αλλαγών στις προωθούμενες διατάξεις, εκτός από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τάσσονται η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ.

Κάθετα αντίθετοι δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιφυλάξεις για άρθρα που αφορούν τις λατομικές εργασίες εντός δασών, διατύπωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Γείτονας, κάνοντας λόγο για διαφαινόμενη υποτίμηση του περιβάλλοντος.

«Καθαρά αναπτυξιακό νομοσχέδιο που δημιουργεί προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις, για έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και την ταχύτατη κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Θανάσης Χαντάβας, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ κ. Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί με το προτεινόμενο μοντέλο του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας γιατί θα συντηρήσει τις στρεβλώσεις της αγοράς.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι παραδίδονται πλουτοπαραγωγικές πηγές σε ομίλους με υπέρμετρα κίνητρα, διαμορφώνοντας πεδίο ακόμη μεγαλύτερης εκμετάλλευση των εργαζομένων.

«Στο νομοσχέδιο αυτό βρίσκουμε υποχρεωτική την προσαρμογή στις ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά θέλουμε να παραμείνει η κρατική συμμετοχή στα ενεργειακά δίκτυα», δήλωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηρώ Διώτη κατήγγειλε ότι οι πόροι και τα δημόσια αγαθά δίνονται απροκάλυπτα, μαζικά και ολοκληρωτικά στους επενδυτές, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ικανοποιήσει τους συμμάχους της.

Σημειώνεται ότι επιφυλάξεις για άρθρα που αφορούν σε μεταλλευτικές και λατομικές εργασίες εντός δασών και στην παράταση λειτουργίας λατομείων αδρανών υλικών, διατύπωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Γείτονας, επισημαίνοντας ότι οι επιφυλάξεις του αυτές έχουν σχέση με μια διαφαινόμενη υποτίμηση του περιβάλλοντος.

econews

Σχόλια