Ζεόλιθος: στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ο φάκελος

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στέλνει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τον φάκελο της επένδυσης για την αξιοποίηση του κοιτάσματος ζεόλιθου στο Δήμο Πετρωτών Έβρου, έτσι ώστε  να διερευνηθούν οι αιτίες της καθυστέρησης στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, το ΥΠΕΚΑ έχει απορρίψει διαχρονικά εισηγήσεις για απευθείας ανάθεση της εκμετάλλευσης και έχει ζητήσει από τον Δεκέμβριο του 2010, με έγγραφό του προς την Περιφέρεια, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός.

Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, η  επιλογή αυτή είναι σύμφωνη με τις υπηρεσιακές εισηγήσεις της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του υπουργείου, της διοίκησης του ΙΓΜΕ αλλά και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αρ. 992/21-9-2007) που επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα, με την απόφαση 285/20-6-2011 του Συμβουλίου.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η ανοιχτή διεθνής διαγωνιστική διαδικασία, η μόνη πλέον που μπορεί να υπάρξει, εκτός της νομιμότητας, θα διασφαλίσει το μέγιστο δυνατό πάγιο μίσθωμα για το Δημόσιο, το μέγιστο δυνατό ύψος των επενδύσεων και το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θέσεων πλήρους απασχόλησης του τοπικού πληθυσμού. Αντίθετα, με την απευθείας ανάθεση ο ανάδοχος δεν αναλαμβάνει καμία επίσημη δέσμευση».

Σημειώνεται ότι παράγοντες του ΥΠΕΚΑ τονίζουν ότι αν η προκήρυξη του διαγωνισμού είχε γίνει από το Δεκέμβριο, σίγουρα σήμερα θα υπήρχε ανάδοχος και θα ξεκινούσε η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι έρευνες του ΙΓΜΕ στην περιοχή έδειξαν ότι υπάρχει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα μεγέθους 7 εκατ. τόνων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα διατροφής, αλλά και ως φίλτρο για τη δέσμευση βλαβερών ουσιών στο νερό, το χώμα κ.α.

econews

Σχόλια